Det var i oktober som det stod klart att Microsoft tagit hem Pentagons molnkontrakt Jedi som är värt runt 10 miljarder dollar. Men AWS har överklagat beslutet och anser att president Donald Trump påverkat upphandlingen och fått Pentagon att välja bort dem.

Av dokument som lämnats in till domstolen i veckan framgår nu att AWS har för avsikt att kalla sju personer som de anser vara nyckelpersoner att vittna under ed, rapporterar CNBC. Det handlar bland annat om presidenten själv, nuvarande försvarsministern Mark Esper och tidigare försvarsministern James Mattis.

Och AWS skräder inte orden.

– President Trump har upprepade gånger visat att han är villig att använda sin position som president och befälhavare för att påverka regeringens funktioner – inklusive federala upphandlingar – för att främja sin personliga dagordning, säger en talesperson för företaget.

– Frågan är om USA: s president bör tillåtas använda försvarsdepartementets budget för att driva sina egna personliga och politiska mål.

Vittnesmålet är tänkt att kunna avgöra hur president Trumps inblandning i processen ser ut enligt AWS som vill att han ska redogöra för alla privata konversationer som ägt rum och vilka instruktioner som getts och om det funnits några ”försök att skada Amazon eller AWS”.

”Även om andra individer kan vittna om specifika konversationer han hade med dem individuellt, är president Trump den enda individen som kan vittna om sina samtal i deras helhet och om det totala budskapet han förmedlat”, skriver AWS i dokumenten som lämnats in.

Vita huset har inte kommenterat AWS försök att få presidenten och försvarsministrarna att vittna.

Läs också:
Amazon vill stoppa Microsoft från att arbeta med megaaffären
Klart: Det blir strid om Pentagons 95-miljardersaffär