- Vi ska använda oss av fler pirater. Vad skulle vi annars använda för personer. Det är en verksamhet som är extremt ljusskygg. Och vill du vara med i en kennelklubb så är du inte trovärdig om du saknar hund. Och om man bedriver sådan verksamhet så får man tåla att bli granskad, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån.

Det var i samband med att Arga unga hackare, AUH, avslöjat vilken person som låg bakom epitetet Rouge som det fanns tecken på att Antipiratbyrån har ytterligare pirater på ingång.

Nu bekräftar APB att så är fallet.

- Du kallar det infiltratörer, men jag kallar det informatörer, säger Henrik Pontén.

Snabba pengar
Och som i fallet med Rouge rör det sig om personer som vill ha snabba pengar, vilket den e-postkonversation som utspelat sig mellan APBs piratjägare Anders Nilsson och en förmodad pirat indikerar:

"Jag är däremot en fattig man och med tanke på trafiken som genereras dära så tänker jag inte ge mera uppgifter innan jag med säkerhet vet att någon ersättning kan landa hos mig."

Rouge befann sig i ekonomisk knipa. Hur ser du på att ni utnyttjar sådan situationer?

- Bara för att folk gör dåliga affärer är det inte förbjudet att göra affärer med oss, säger Henrik Pontén.

Antipiratbyrån utesluter heller inte att det kan bli tal om fler intrångsundersökningar, det vill säga där en myndighet följer med och gör en razzia på ett företag.

Antipiratbyrån har en ordförande, Björn Gregfelt. Varför kommenterar han aldrig ert agerande?

- Jag sköter mediekontakterna, men mitt jobb är nog ett av de mer effektiva sätten att snabbt bli impopulär på, säger Henrik Pontén.

Rouge har tvingats gå under jorden. Hur ser du på det?

- Hans uppdrag var att avslöja brott. Det är din tolkning att han inte är stolt över vad han har gjort och i alla andra sammanhang utom vad gäller just upphovsrätt skulle samhället applådera hans agerande, säger Henrik Pontén.

För att ni skulle få göra tillslaget mot Bahnhof krävdes en deponering på en miljon kronor. Vad hände med pengarna?

- Intrångsundersökningen avbröts när vi hittade flera servrar med hård kryptering och då fick vi tillbaka pengarna från Stockholms tingsrätt, säger Henrik Pontén.

CS prenumeranter kan även läsa Infiltratören Rouges historia, Den svenska fildelningslagen är svagare än den danska och Snart fler anklagelser

Fakta

Den 9 mars stormade Antipiratbyrån tillsammans med Kronofogdemyndigheten och it-konsulten Softronics in i Bahnhofs lokaler för att leta efter bevis på att Bahnhof äger några av Europas större piratservrar.
Så här några veckor efter den så kallade intrångsundersökningen är två Bahnhofanställda avstängda, varav en har erkänt.
Personerna är polisanmälda och det pågår en förundersökning, enligt Antipiratbyrån.