Representanter från den amerikanska regeringen hävdade häromdagen att Huawei använder sig av bakdörrar som egentligen är avsedda för polismyndigheter för att komma åt information på våra mobiltelefoner.

Nu har Huawei publicerat ett öppet brev på sin webbplats där man ger svar på tal vad gäller anklagelserna. I brevet påpekas att USA bevisligen har ägnat sig åt olaglig avlyssning via telenäten, något som bland annat styrks av Edward Snowdens avslöjanden och de senaste dagarnas rapportering om hur CIA använt krypteringsföretaget Crypto AG för att spionera på andra länder under årtionden.

Anklagelserna mot Huaweis beskrivs som en rökridå och det faktum att de amerikanska myndigheterna inte visar upp några bevis för sina påståenden visar att de är falska.

Enligt Huawei är det omöjligt för företaget att kringgå operatörerna, få åtkomst till nätverken och komma åt data utan att det skulle upptäckas av brandväggar eller andra säkerhetssystem.

– Vi är väldigt upprörda över att den amerikanska regeringen inte sparar på krutet i sina ansträngningar att stigmatisera Huawei genom att hänvisa till cybersäkerhet. Om USA skulle upptäcka att Huawei bryter mot några regler ber vi ödmjukt att USA visar upp specifika bevis i stället för att sprida rykten via media, konstaterar Huawei i slutet av det öppna brevet.

Läs även:
USA beskyller Huawei för att använda bakdörrar i smyg
Storbritannien låter Huawei vara med och bygga 5g-nät