digital inn

I januari blev det klart att Ambia Trading Group kliver in som ny ägare för det konkursade Teknikmagasinet, med ambitionen att driva butikskedjan vidare. Men det är inte den enda problemtyngda kedja som Ambia har i sin ägo. Apple-kedjan Digital Inn har också haft några rejält tunga år och brottas med miljonskulder.

En viktig del av planen framöver för de nya ägarna är att hitta synergier mellan Teknikmagasinet, Digital Inn och tillbehörsdistributören Isolda. Men det innebär en hel del jobb för att få verksamheterna på fötter. Enligt Breakit har Digital Inn även obetalda skatteskulder på 3,45 miljoner kronor, där den senaste betalningen förföll i fredags. Ärendet ligger nu hos Kronofogden.

Utöver det har Digital Inn ett antal leverantörer som inte fått betalt, och har stora problem med kreditvärdigheten. I dagsläget finns det enligt Breakit 25 aktiva betalningsföreläggande hos Kronofogden, där flera av skulderna rör hyra. Totalt ska det handla om betalningsförelägganden på drygt 3 miljoner kronor.

Digital Inns nio butiker ligger i Stockholm, Eskilstuna, Linköping, Uppsala och Örebro. Kedjan har som så många andra drabbats hårt av den så kallade butiksdöden. Under 2016 omsatte Digital Inn drygt 620 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 4,8 miljoner kronor. Under det senaste inrapporterade året, 2018, hade omsättningen sjunkit till 395 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på minus 26 miljoner kronor.

För att komma på rätt köl igen meddelade Ambia imorse att man sjösätter en riktad nyemission som man hoppas ska tillföra 12 miljoner kronor. Emissionen riktas till Recall Capital Nordic, som kommer att teckna samtliga 2 400 000 aktier.

”Syftet är främst att säkerställa en fortsatt finansiell flexibilitet för fortsatt tillväxt. Samtidigt ger det möjlighet till att satsa på nyligen gjorda förvärv och stärka synergieffekterna mellan Ambias olika verksamheter som långsiktigt ska leda till ökad lönsamhet för hela gruppen”, skriver Ambia i ett pressmeddelande.

Läs även: Pilotprojekt ger Kaching schwing ut i Applevärlden