Intel tappar mark mot AMD i varje hörn av den europeiska pc-industrin, åtminstone den som sköts via distributionskanalen. Det skriver nyhetssajten The Register och hänvisar till officiell statistik från distributörer.

Siffror för Västeuropa som sammanställts av analysföretaget Context visar att Intels försäljning av processorer till notebooks, desktops och arbetsstationer föll med 2,3 procent under fjärde kvartalet jämfört med motsvarande period året före. Det innebär att Intel sålde 5,3 miljoner enheter under den här perioden och att deras marknadsandel i regionen därmed sjönk från 91 procent till 84 procent (detta på en marknad som totalt växte med 5,8 procent).

Särskilt tappade Intel inom konsumentsektorn, där försäljningen under perioden gick ner med 15 procent.

– Det här drivs åtminstone till viss del av Intels leveransproblem, men också av att AMD hade stora produktlanseringar, särskilt riktade mot konsumentsektorn, säger Marie-Christine Pygott, senioranalytiker på Context till The Register.

Enligt Context gick det ännu sämre för Intel i centrala och östra Europa, där marknadsandelen under fjärde kvartalet gick ner till 83 procent jämfört med 88 procent ett år tidigare.

Samtidigt utnyttjade värsta konkurrenten AMD den här situationen till fullo. Antalet pc som använder AMD-chipp ökade med 101 procent under perioden i Västeuropa. Marknadsandelen ökade till 15 procent, från 8 procent. I central- och Östeuropa ökade AMD försäljningen med 46 procent och hade en marknadsandel på 17 procent.

Läs mer: 
AMD lanserar nya Ryzen-processorer för laptops: ”utklassar Intel”
AMD lanserar nya monsterprocessorer i Threadripper-serien