Att det pågår en kamp om den nordiska telekomtronen har vi skrivit förut. Bakom de två dominanterna Telia och Telenor tar nu trean och fyran på den nordiska marknaden ett gemensamt tag kring företagsaffären.

Det är finska Elisa och svenska Tele2 som inleder ett samarbete som ska underlätta för de båda bolagens nordiska kunder genom att ha gemensam monitorering av tjänster.

Tanken med samarbetet är att företag som har verksamhet i flera länder i Norden ska ha en tydlig partner att vända sig till för kommunikation och it-tjänster. Enligt de båda telekombolagen ska samarbetet också innebära bättre servicehantering och vid behov en snabbare felhantering. Det gemensamma tänkandet inkluderar även mobila tjänster och roaming i båda länderna.

”Perfekt för Elisa”

– Samarbetet med Tele2 är perfekt för Elisa. Förutom att ha en gemensam servicehantering, så delar Elisa och Tele2 också gemensamma värderingar. Sverige är en stor marknad med flera företag som bedriver verksamhet både i Sverige, Finland och globalt. Sammantaget kompletterar samarbetet vårt globala partnernätverk utmärkt. Med nätverksautomation och end-to-end-servicehantering kan vi nu hjälpa kunderna att hantera deras verksamhet runtom i Norden, säger Timo Katajisto, vd för företagskunder på Elisa.

– Samarbetet med Elisa gör det möjligt för våra företagskunder att använda våra tjänster för obegränsad kommunikation i Norden. Elisa är den första operatören i Finland som lanserar 5G och i kombination med vårt enastående fasta och mobila nätverk är jag övertygad om att vi tillsammans kommer att bli en mycket stark och attraktiv aktör på den nordiska telekommarknaden, säger Fredrik Stenberg, chef för stora företag på Tele2.

Läs också: Norden slagfält för operatörerna – hård kamp mellan Telia och Telenor