Trots att fler och fler organisationer drabbas av mobila attacker som leder till konsekvenser, så har fyra av tio verksamheter offrat säkerheten för att exempelvis uppnå lönsamhetsmål eller för att undvika ”besvärliga” säkerhetsprocesser, enligt Verizons årliga rapport Mobile Security Index 2020.

Närmare bestämt 43 procent av organisationerna uppger att de gjort den prioriteringen under de senaste åren. För de som gjort det var risken för att råka ut för en incident dubbelt så stor, enligt rapporten.

Vanliga skäl för att tumma på säkerheten är alltså bekvämlighet och lönsamhetsmål, och först därefter kommer förklaringar som att det saknas kompetens inom området, till exempel.
Enligt den här rapporten så har 39 procent av deltagarna i undersökningen haft en mobilsäkerhetsrelaterad incident (och 66 procent av dessa kallar den ”betydande”).

– I dagens värld så är mobil uppkoppling viktigare än någonsin. Organisationer i alla storlekar och i alla branscher förlitar sig till mobila enheter för att driva en stor del av den dagliga verksamheten, så mobil säkerhet måste vara en prioritet, säger Bryan Sartin, chef över globala säkerhetstjänster på Verizon.

Alla måste vara uppmärksamma

– Men nya enheter, olika applikationer och den ökade framväxten av IOT-enheter komplicerar säkerheten. Alla måste vara medvetna och uppmärksamma på den mobila säkerheten för att skydda sig själva och sina kunder.

Tekniktrender som molnet, IOT och 5g kommer ytterligare öka behovet av en fungerande mobil säkerhet, uppger Verizon i rapporten.

Bland de organisationer i undersökningen som uppger att de drabbats av en mobil säkerhetsincident så säger 20 procent att en osäker wifi-hotspot var involverad. 31 procent uppger att incidenten involverade en IOT-enhet.

Undersökningen baseras på svar från 850 it-proffs som är ansvariga för inköp, administration och säkerhet inom mobila enheter och IOT-enheter. Därtill kommer realtidsdata från stora säkerhets- och mjukvaruföretag.

Vår amerikanska systersajt Computerworld har talat med Gartners säkerhetsanalytiker Dionisio Zumerle apropå att organisationer inte verkar prioritera den mobila säkerheten.

– Företagen har en mängd säkerhetsutmaningar i dag och för många är det helt enkelt inte möjligt att ta itu med alla på en gång. För många är den mobila säkerheten en mindre fråga, till exempel eftersom mobila enheter har mindre tillgång till kritisk företagsinfrastruktur och data.

Läs mer:
Uppkopplat ”skräp” fyller företagens nät – IoT en skenande säkerhetsrisk
Sju säkerhetshot mot mobilen att ta på allvar