Intresset för en it-karriär bland unga kvinnor ökar. 40 procent uppger att de kan tänka sig att arbeta inom it och 38 procent är rentav lockade att göra det.

Samtidigt har andelen som inte alls är lockade mer än halverats sedan 2016 då det låg på 44 procent 2016 till 20 procent nu.

Det visar en ny undersökning som genomförts bland 1 000 kvinnor i Sverige mellan 16 och 30 år av Insight Intelligence, Microsoft, CGI, Bredband2 och Linköpings universitet.

Just karriären är det som främst lockar – 55 procent av de som är intresserade av ett arbete inom it pekar ut goda karriärmöjligheter. Nästan lika högt ligger att de tycker att jobbet är ”intressant”, 53 procent. På delad tredjeplats med 47 procent vardera samsas de som svarat att det är lönen som lockar med de som valt att det finns många spännande arbetsplatser.

Passar inte deras personlighet

Men vad är det då som hindrar alla dem som inte tycker att it-jobb är något för dem? Jo framför allt handlar det om att de inte tycker att det passar deras personlighet, 67 procent i den gruppen svarar det. 45 procent svarar att de inte tror att det är intressant och 22 procent att de inte tror att de skulle trivas i en så mansdominerad miljö.

I undersökningen identifieras också att information och annonsering kring it-utbildningar och it-jobb missar de unga kvinnorna. Bara 12 procent upplever att det riktar sig till dem.

Ett skäl till det är helt enkelt att den tillfrågade är ointresserad av att jobba med it, 32 procent uppger det. Men det handlar också om vilka språk och begrepp som används –

25 procent uppger att man inte förstår vad tjänsten innebär och 18 procent förstår inte vad begreppen innebär.

Det saknas också kvinnliga förebilder inom it. Bara 10 procent uppger det och när de tillfrågas om vilka det är svarar många att det är deras mamma eller en kompis.

Bland de yrken inom it som lockar mest hamnar designer högst med 34 procent, projektledare på 29 procent och testare på 22 procent.

Läs också:
Sex tips på hur du håller humöret uppe när du söker jobb
Frihet på jobbet viktigare för unga systemvetare än för andra akademiker