Så sent som i förra veckan inledde Datainspektionen en tillsyn för att se om svenska myndigheter använder sig av Clearview AI:s ansiktsigenkänningsteknik.

Och nu står det klart att svensk polis använt sig av verktyget. Enligt ett pressmeddelande ska det handla om att ett fåtal medarbetare använt det under en kort testperiod.

Men när det som i det här fallet rör sig om känslig personuppgiftsbehandling så ska det enligt polisens egna riktlinjer alltid göras en konsekvensbedömning innan nya polisiära verktyg införs. Det har inte skett i det här fallet och därför har Polismyndigheten överlämnat en anmälan om eventuella tjänstefel till avdelningen för särskilda utredningar.

Clearview AI uppmärksammades i januari efter att New York Times avslöjat att företaget samlat ihop tre miljarder foton på nätet i smyg – bland annat från sociala medier som Facebook och Youtube. Runt 600 amerikanska polismyndigheter, FBI och Homeland Security ska enligt tidningen använda sig av bilddatabasen.

Inom EU är huvudregeln att det inte är tillåtet att använda ansiktsigenkänning för att identifiera en person. Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, arbetar för närvarande med att ta fram en vägledning för hur de brottsbekämpande myndigheterna ska förhålla sig till teknik för ansiktsigenkänning.

Läs också:
Datainspektionen granskar om kontroversiell AI-teknik används i Sverige
Snart kan AI känna igen dig överallt – var sätter vi gränsen?