Molnjätten Amazon Web Services, AWS, lämnar det anonyma kontoret på Kungsgatan, där man varit granne med ett annat av världens största bolag, Apple. Under 2021 kommer flyttlasset gå till det nya Sergelhuset, där man istället blir granne med bland andra spelutvecklaren King och revisionsjätten EY.

Det nya kontoret ligger inte särskilt långt från molnrivalen Microsofts nya Stockholmskontor, som är på 3 000 kvadratmeter och som invigdes i december.

AWS väljer att fläska på med dubbla storleken. Exakt hur många som ska arbeta på det nya kontoret, som alltså är på 6 000 kvadratmeter, är oklart eftersom det inte är en siffra som bolaget gärna kommunicerar. Däremot uppger man vilka det är som kommer finna på plats, och det är till exempel kundansvariga, lösningsarkitekter, mjukvaruuingenjörer, nätverksutvecklingsingenjörer, datacenterspecialister samt system och support-experter. 

Öppnade tre stora datacenter i december 2018

Det nya kontoret ska enligt bolaget spegla AWS snabba tillväxt i Norden, vilken inte minst manifesterades av öppnandet av tre stora datacenter i december 2018.

– För lite över ett år sedan öppnade vi AWS Europe-regionen i Stockholm och har sedan dess gett kunder tillgång till de mest avancerade molnteknologierna, från datacenter här i Sverige. Sedan lanseringen har vi sett en väsentlig tillväxt i molninvesteringar från svenska kunder, och i resten av Norden, samt nya innovationer, säger AWS Sverigechef Guido Bartels och fortsätter:

– Det nya kontoret är representativt för den tillväxten och kommer att ge mer molnexpertis i våra nordiska kunders omedelbara närhet. Vi är mycket förväntansfulla på de möjligheter det nya kontoret skapar, och inför att stödja utvecklingen som bidrar till att vitalisera denna klassiska del av Stockholm.

Tar upp tre våningsplan

Fastigheten Sergelhuset ska bestå av tre byggnader på totalt 60 000 kvadratmeter, som är belägna längs Malmskillnadsgatan, Hamngatan och Sveavägen. AWS 6 000 kvadratmeter är fördelat på tre plan, 9-11, med huvudentré från Malmskillnadsgatan, och molnjättens inflyttning sker alltså 2021.

– Sergelhuset är Vasakronans största stadsutvecklingsprojekt. När fastigheten står klar hösten 2020 är det ett helt nytt kvarter med nytt innehåll som presenteras. Att öppna upp kvarteret och skapa mer liv och rörelse i området är ett löfte vi gett Stockholm stad. Med en bra hyresgästmix, restauranger, service och Arena, vårt eget coworking-koncept, levererar vi på det löftet, säger Vasakronans vd Johanna Skogestig.

Läs också: Så ser Amazons svenska superbygge ut från ovan