2019 hade it-akademikernas medellöner stigit med knappt 1 800 kronor kronor jämfört med 2018. Det visar lönestatistik från fackförbundet Akavia – tidigare Jusek och Civilekonomerna.

I gruppen it-akademiker ingår systemvetare men även andra personer med andra it-relaterade treåriga utbildningar från högskolor och universitet, som exempelvis datateknik, interaktionsdesign, spelutveckling eller de som läst till informationsarkitekt.

Vill man öka sin lön mer än så kan det vara idé att byta jobb – gör man det så stärker man plånboken med 1 815 kronor per månad i snitt. Ett skäl till det är att det kan handla om ett steg uppåt i karriären helt enkelt.

Vinnarna i löneracet är de som jobbar inom bank och finans – där ligger medellönen på 56 824 kronor. Det är mer än 11 000 kronor mer än de 45 433 kronor som en it-akademiker som arbetar i kommun- eller regionförvaltning.

It-projektledare är den grupp som tjänar bäst när det gäller vilket område man arbetar inom – deras snittlön ligger på 52 608 kronor. Det område som betalar minst är systemförvaltning på 46 882 kronor.

Läs också: Så fixar du – och chefen – att jobba på distans