I torsdags drog managementkonsultföretaget Governo igång ett upprop under parollen #vitecherupp tillsammans med ledande AI- och it-bolag, forskare och IT & telekomföretagen med syfte att mobilisera mot det nya coronaviruset och försöka lösa utmaningar som myndigheter och andra aktörer står inför.

– Vi tog först kontakt med de fem största AI-bolagen i Sverige och sen har det flödat på med universitet, startups, andra it-bolag och enskilda personer som vill hjälpa till, säger Caroline Andersson, vd på Governo.

Vissa av aktörerna har nu redan kört igång initiativ som kan bidra. Governo har också kontaktat offentliga organisationer för att se vilka uppdrag de vill få utförda och vad de behöver hjälp med för att sedan matcha dem med de olika bolagen eller universiteten.

Inte störa krisarbetet

– Just nu finns ett antal stora utmaningar som handlar om dels att försöka lösa och lindra, dels få underlag för rätt beslut. Det kan handla om smittspårning, scenarioanalyser, förenkla undervisning på distans och väldigt mycket annat. Det viktiga är dock att detta initiativ absolut inte får störa det krisarbete som pågår – själva syftet är att underlätta och hjälpa. Det är därför viktigt att de offentliga aktörerna är tydliga med vad de behöver stöd i, säger hon.

Det kan handla om rent praktiska tjänster konstaterar hon – som barnvaktstjänsten Yepstr som låter vårdcentraler som har utrustning som är mer behövd på sjukhus höra av sig – #rustavården. De unga som normalt sitter barnvakt kommer då och hämtar det och lämnar till sjukhusen.

Tussa ihop aktörerna

Framför allt handlar det dock om att tussa ihop rätt aktörer – om en myndighet har ett behov av att analysera data så kan de sättas i kontakt med rätt företag eller forskare.

Än så länge är allt arbete helt ideellt men Caroline Andersson utesluter inte att det kan bli uppdrag som kan kräva viss budget, beroende på hur omfattande insatsen blir.

– Vi får se hur det blir om det drar iväg men vi har börjat så här. Annars får man väl hitta en variant för hur det ska se ut – finns ju flera alternativ, exempelvis crowdfunding. Men det viktigaste är att vi nyttjar det vi har och att det går snabbt.

Andra konkreta åtgärder som görs är att öppna verktyg som kan behövas. Exempelvis har Microsoft öppnat upp Teams för att underlätta arbete hemifrån.

Hjälper skolor online

Förutom initativet #vitecherupp så har även den så kallade edtechbranschen klivit fram. På sin portal Skola Online lägger branschorganisationen Sweden Edtech industry upp olika resurser och stöd som leverantörerna erbjuder skolorna för att öka deras beredskap att bedriva undervisning online.

Det handlar om sådant som gratis eller rabatterade digitala läromedel, vägledningar kring hur man undervisar online och att leverantörerna bereder sig för att öka kapaciteten vad gäller support och teknik.

Samtidigt har RISE på uppdrag av Skolverket och i samverkan med SKR, Swedish Edtech Industry och UR öppnat webbplatsen Skola Hemma, som ett stöd för skolor att hantera konsekvenser av coronapandemin. 

Kan få EU-finansiering

Samtidigt som den svenska techbranschen kliver fram så uppmanar också EU-kommissionen alla startups och små och medelstora företag som kan hjälpa till med teknik för att behandla, testa, övervaka eller på något annat sätt användas mot coronautbrottet att ansöka om pengar hos European Innovation Councils nästa finansieringsrunda.

Deadline för ansökningar är på onsdag klockan 17. De ansökningar som har med coronautbrottet att göra kommer visserligen inte att behandlas annorlunda än andra men däremot i ett snabbspår skriver EU-kommissionen.

Läs också: Så tacklar branschen att vardagen ställs på ända: ”Man får försöka vara lite kreativ”

Fakta

Följande bolag, organisationer, universitet och enskilda är med i uppropet hittills: 
Governo, IT&Telekomföretagen, Microsoft, Google, SAS Institute, IBM, Amazon/AWS, Tieto/Evry, Platform 24, Cloudberry, Centigo, Bearingpoint, Crio, CGI, Karolinska Institutet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet, Malmö universitet, Mälardalens högskola, Smarta Byar, Medpeople, Xplot, AI Innovation of Sweden, Syntell, Birger Moëll