Under morgonen brottades ett flertal internetoperatörer, som till exempel Bahnhof, IP-Only och Open Infra med stora driftstörningar.

Och tajmingen kunde onekligen varit bättre än att det sker just dagen efter att Folkhälsomyndigheten förkunnat alla i Stockholmsområdet som har möjlighet att jobba hemma bör göra det.

– Vår nätleverantör hade dessvärre utmaning med en driftstörning i deras nät. Vi och andra operatörer som använder detta nät har varit, och är i kontinuerlig kontakt med nätleverantören. Vi beklagar störningarna och tog dem på största allvar, och har haft en tydlig handlingsplan som vi utgått från, säger Niclas Karnhill, presschef på IP-Only.

Open Infras budskap på sin sajt under morgonen var: ”Just nu är det en omfattande driftstörning som påverkar hela landet. Det påverkar internet och även vår kundtjänst som just nu inte går att nå. Vi uppdaterar när vi har ny information”.

Samma budskap hos Bahnhof: ”För närvarande har vi en driftstörning som påverkar tjänster som transporteras via eller finns anslutna i Stockholm”.

Det aktuella problemet fanns hos Stockholms stads it-infrastruktursbolag Stokab, som har haft ett allvarligt elfel i en av sina knutpunkter.

– Varje månad genomför vi olika underhållsåtgärder, och i samband med det har en komponent i anläggningen gått sönder och det har uppstått ett allvarligt elfel, säger Susanne Lekengård, kommunikationschef på Stokab och konstaterar att de kunder som hyr Stokabs svartfiber har drabbats.

– Det påverkade många av våra kunder, men felet är åtgärdat sedan klockan 10.30.

Läs även: Nu stresstestas svenska företag – därför har it en nyckelroll i coronakrisen