IT 4K är en gemensam it-avdelning för fem kommuner i norra Skåne: Bjuv, Klippan, Perstorp, Åstorp och Örkelljunga. Nu siktar man på att få bättre infrastruktur och effektivare drift. Bland annat investerar man i trådlösa nätverk med den nya tekniken wifi 6.

Det blev Proact som tog hem upphandlingen där kommunerna, som tillsammans har 67 000 invånare, ska investera i en gemensam teknisk infrastruktur för kommunikation mellan olika enheter som ska ge bättre möjligheter för användarna att utnyttja digitala tjänster och verktyg.

Inte minst handlar det om ett behov av ökad kapacitet för datakommunikation från skolan. Den pedagogiska verksamheten i skolorna i de fem kommunerna med sammanlagt 13 500 elever vilar allt mer på molnbaserade plattformar. Användandet av högupplöst video ökar, vilket kräver mer kapacitet i nätverken och större bandbredd.

– Vårt samarbete inom IT 4K ger oss fördelar både när det gäller samordning av inköp och rent operativt. Nu får vi en lösning som kan skala uppåt ordentligt, samtidigt som vi bygger en mer enhetlig infrastruktur som ger lägre kostnader för drift och underhåll, säger Johan Thümmel, it-chef för IT 4K.

Avtalet är på tre år och IT 4K ska stegvis byta ut äldre teknik mot den lösning som utformats av Proact, med utrustning från Huawei. Även support från Proact ingår i leveransen. Med den nya nätverksmiljön kan IT 4K även konsolidera sina befintliga miljöer och centralisera driften till ett färre antal serverrum.

– För Proact är det fantastiskt att vi kan vara med och bidra till IT 4K och deras satsning på att bygga en modern och framtidssäker infrastruktur. Detta samarbete är en lysande förebild för hur även mindre kommuner kan digitalisera utifrån sina förutsättningar och ta vara på möjligheterna med ny teknologi, säger Proacts vd Lena Eskilsson.

Läs också: Proact köper tjänstebolag för 184 miljoner