I takt med att coronaviruset sprider sig över världen ökar även användningen av massövervakning, något som inskränker den personliga integriteten.

Det kommer kanske inte som någon större överraskning att Kina redan från dag ett valde att övervaka medborgare som insjuknade i covid-19, men de senaste veckorna har land efter land valt att vidta liknande åtgärder.

Till exempel har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gett säkerhetstjänsten Shin Bet i uppdrag att ta reda på var smittade personer har varit och vilka de har varit i kontakt med. För att lyckas med uppgiften kommer man att använda digitala verktyg som tidigare har använts för att hålla koll på misstänkta terrorister, rapporterar The Register.

I USA har regeringen begärt in platsdata från Google och Facebook i syfte att spåra smittspridningen, medan Iran har valt att hålla koll på alla medborgare som har laddat ner en app som används för att avgöra om man drabbats av covid-19 eller ej.

Många kritiker oroar sig nu för att massövervakningen är här för att stanna, detta då politikerna lär få svårt att stå emot de allt mer högljudda kraven på hårdare tag mot alltifrån virus till misstänkta brottslingar.

Läs även: Snart kan AI känna igen dig överallt – var sätter vi gränsen?