I spåren av coronavirusets utbrott har många företag uppmanat eller beordrat sina anställda att arbeta från hemmet. Men då allt fler tar sina laptops och den företagsdata som finns där med sig till hemmet öppnar det upp för hackare.

Säkerhetsexperter som nyhetsbyrån Reuters talat med tror att cyberkriminella kommer att utnyttja situationen för att ta sig in i företagsnätverken.

Cisco har till exempel fått tio gånger fler förfrågningar om säkerhetsstöd för distansarbete de senaste veckorna.

– Människor som aldrig arbetat hemifrån tidigare försöker nu göra det i stor skala skala, säger Wendy Nather, senior rådgivare på Cisco.

Hon säger vidare att den plötsliga övergången till distansarbete innebär större risker för misstag, mer belastning för it-personalen och fler möjligheter för cyberkriminella att lura anställda att lämna ut sina lösenord.

Säkerhetsforskare har hittat hackare som utgett sig för att vara den amerikanska folkhälsomyndigheten i försök att bryta sig in i e-postsystem eller för att lura av människor pengar.

Det rapporteras också om hackare som använt corona-relaterade appar med skadlig kod för att kunna ta sig in i Android-telefoner, skriver Reuters.

Läs mer:
Uppkopplat ”skräp” fyller företagens nät – IoT en skenande säkerhetsrisk
Hackare använder coronakartor för att infektera datorer