Vi har tidigare skrivit om problemen på Digital Inn, som har gjort kunder irriterade och personalen orolig för hur ägarna Ambia Trading Group ska hantera situationen.

Att man den 19 februari på egen begäran fått sin F-skattsedel återkallad för Digital Inn AB och fem dagar senare, den 24 februari, registrerade bolaget Digital Inn Sweden AB, väckte en hel del frågor.

Idag meddelar Ambia i ett pressmeddelande att Digital Inn AB har lämnat en ansökan om företagsrekonstruktion till tingsrätten.

Ambia presenterar nyheten under rubriken ”Åtgärdspaket för att hantera effekter av Covid-19” och skriver:

”Efter den senaste veckans händelseutveckling står det klart att den ursprungliga åtgärdsplanen för att få lönsamhet i verksamheten i Digital Inn inte längre är tillräcklig. Marknadssituationen i kombination med den skuldbörda som länge hämmat bolagets utveckling gör att en företagsrekonstruktion bedöms vara den bästa vägen framåt”.

Obetalda skatteskulder

Men rekonstruktionen beror givetvis inte bara på coronaviruset. Enligt vad Computer Sweden erfar har man fortsatt brottas med de obetalda skatteskulderna, och man ska även ha haft problem med banken.

Och för några dagar sedan skickades personalen hem med ett löftet att ”den 3 april öppnar vi med butiker fulla av produkter”.

Peter Selemark, talesperson för Digital Inn på Ambia, svarar så här på frågan om det bara är corona som är orsak till rekonstruktionen:

– Corona blev en tipping point. Som vi skriver i pressreleasen fanns problem vi behövde hantera ändå, säger han och Ambia kommenterar även det statliga krispaket som presenterats i samband med coronakrisen.

”Vad gäller de åtgärder som regeringen presenterat så är de ännu så länge synnerligen översiktligt beskrivna, det är därmed oklart om och i vilken utsträckning vi kan få hjälp av detta. Förberedelser för att aktivera korttidspermitteringar i Sverige och Norge har inletts men är ännu ett tidigt skede”.

Stämmer det att ni har skickat hem all personal?

– Den delen som jobbar med b2b har som många andra jobbat hemma, men i flera av butikerna ska vi göra en downshut och fylla upp de butikerna med nya varor och göra en nyöppning, säger Peter Selemark.

Vad blir det för butiker, samma som tidigare eller en kombination av Teknikmagasinet och Digital Inn?

– Varumärkena ska fortsatt vara åtskilda. Det är Digital Inn vi ska öppna.

Kommer det bli lättare att få in varor för det nya bolaget eller finns kredtitproblematiken kvar?

– Det är den självklara ambitionen att det ska bli så.

Kommer coronakrisen verkligen vara över den 3 april?

– Det hoppas vi alla, och att alla vill komma ut och okynneshandla Apple-produkter. Man måste ha lite kul också. Vad är bättre då än att frottera sig med lite ny teknik.

I sitt pressmeddelande skriver Ambia även om Teknikmagasinet, och att man försöker få ner hyrorna i det uppkomna krisläget.

”Som ett initiativ för att försöka påverka lokalkostnaderna, en viktig faktor i våra fysiska butiksverksamheter, har Teknikmagasinet tillsammans med andra detaljhandelsaktörer gemensamt framfört krav till aktuella hyresvärdar om hyreslättnader under den period som handel inte kommer att kunna bedrivas med normala förutsättningar. Liknande krav har också framförts av andra aktörer och grupperingar inom svensk detaljhandel”.

Man poängterar också att man hoppas att alla anställda på Ambias bolag ska kunna vara kvar:

”Ambias primära mål är att koncernens cirka 600 anställda ska känna en trygghet i att deras jobb kommer att finnas kvar, att i grunden livskraftiga verksamheter ska överleva och att gruppen som helhet ska kunna återgå till lönsam verksamhet så snart som möjligt”.

Läs också: Elektronikkedjan byter namn efter 56 år – och bildar ny jätte i Sverige