I måndags var det med största sannolikhet den dag då flest svenskar jobbat hemma någonsin. Och det syns på operatörernas trafik. Datatrafiken har ökat, men att svenska folket kanske inte helt greppat alla nya digitala samarbetsformer märks tydligt på att operatörerna sett ett tydligt uppsving för det klassiska telefonsamtalet.

– Sedan förra veckan ser vi att samtalslängden bland våra företagskunder har ökat med 35 procent och antalet samtal gått upp med 15 procent, säger Fredrik Stenberg, affärsområdeschef för storföretag på Tele2, som dock även poängterar att man sett ökad datatrafik

Fredrik Stenberg
Fredrik Stenberg.

– Samtidigt har trafiken i kundernas privata fasta bredbandsabonnemang som de har hemma ökat med 21 procent, vilket också tyder på att fler och fler sitter hemma och arbetar. Även om trafiken går upp så är vårt nät välrustat för att hantera det. Det fasta bredbandsnätet är byggt för att klara helger och kvällar när alla är hemma och exempelvis streamar film.

Ökning av sms-trafik

Sms-trafiken har också ökat hos Tele2, med 17 procent. Ökningen av dataförbrukning på mobilen har dock varit mer modest, med cirka 3 procents ökning.

– På det mobila nätet så ser vi i dagsläget att det är mest röst som ökar och att datatrafiken i princip ligger på samma nivå som innan den här krisen, säger Fredrik Stenberg.

På IP-Only har man sett ökad trafik när folk har jobbat hemma, inte minst ökad mediekonsumtion för att hänga med i allt som händer.

Regina Donato Dahlström
Regina Donato Dahlström.

– Vi ser en dramatisk ökad trafik i vårt nät. Exempelvis har trafiken till innehåll från ett mediahus ökat 50 procent. De flesta webbplatser klarar av trafikökningen, men vissa samhällsviktiga sidor som får av extrema trafikökningar kan få problem, och i värsta fall krascha, säger IP-Onlys vd Regina Donato Dahlström, som är övertygad om att kapaciteten räcker till i de stora städerna, men tror att krisen kommer bli en viktig ögonöppnare för andra delar av landet.

Stort ansvar för regeringen

– Det är först nu under Coronaviruset vi verkligen ser vikten av ett snabb fibernät till alla. På landsbygden saknar sex av tio hushåll det snabba bredbandet vi i Stockholm tar för självklart. Här finns ett stort ansvar för regeringen att ta.

Även hos Telia är det samtalstrafiken som sticker ut mest.

– Vi har sett en marginell effekt på datatrafiken, men en tioprocentig ökning på röstsamtal så vi ser att många föredrar att ringa varandra. Sedan har vi i vårt internationella backbone sett att vi har en hel del efterfrågan på videokonferenstjänster, säger Inger Gunterberg. kommunikationsansvarig på Telia.

På Telenor har man också sett att dataförbrukningen i både fasta och mobila nätet ökat under de två senaste veckorna, och nått årshögsta nivåer. Men även här är det röstsamtalen som sticker ut. De har ökat med hela 30 procent under veckans två inledande dagar och även samtalslängden ökar signifikant.

– Beskedet om att skolor ska stängas och att allt fler svenskar jobbar hemifrån är sannolikt drivande i detta. På kort tid har vi sett nya årshögsta nivåer på uppladdad data och en ökning på genomförda röstsamtal med 30 procent. Det innefattar även samtal över 4G och Wifi. Att just uppladdad data, VoLTE och wifi-calling, ökar är sannolikt för att många svenskar håller närmare kontakt med nära och kära på distans, jobbar hemifrån med hjälp av videotjänster och ringer via sin wifi-uppkoppling, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Läs också: Massflytten till hemarbete öppnar upp för cyberkriminella