För sjätte året i rad är det dags för Hack for Sweden – det hackaton som de svenska myndigheterna anordnar i april varje år för att få fram smarta tjänster och appar som bygger på öppna data.

Från i år är det Myndigheten för Digital förvaltning, Digg, som håller i det.

Men under gårdagen fattade regeringen beslutet att årets hackaton får en annan inriktning i coronakrisens spår och får namnet Hack the crisis - ett initiativ som också genomförs i många andra länder.

– Vi får mycket input från människor som vill hjälpa till både på den fysiska och den digitala sidan, då är det här ett sätt, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Hackatonet äger rum online den 3-6 april men redan nu går det bra att anmäla sig – det kan handla om en mängd olika saker som digital smittspårning, delning av kritiska resurser eller stöd till isolerade.

Hur ser vi till att de här idéerna och lösningarna verkligen kommer till praktisk användning sedan?

– Det handlar dels om att matcha de idéer vi får in med de önskemål som finns hos myndigheterna och dels att de håller den kvalitet som krävs för att jobba vidare på dem eller rulla ut dem, säger Anders Ygeman.

– Just nu är beställarsidan lite ansträngd så därför är det extra viktigt att Digg ser till att arbeta med kravspecen så att de som deltar utgår från konkreta problem och inte löser problem som inte finns. Samtidigt är ju charmen med sådant här att det kan komma fram också lösningar på problem vi inte definierat.

Även om själva hackatonet sker i april så kommer initiativet att pågå så länge det finns behov av det enligt Anders Ygeman.

– Och såvitt jag förstår har det redan kommit in ett antal förslag, säger han.

Läs också:
Efter covid-19 – Tietoevry justerar vinstprognosen
Här är svenska teknikbolagen som går för högtryck under lågtrycket