Xerox uppgav för två veckor sedan att de slog på pausknappen i sina försök att förvärva HP som en följd av coronakrisen, men tillade att deras avsikt ändå är att driva igenom det bud som de har lagt på konkurrenten.

Nyhetssajten ZDNet har tagit del av ett aktieägarbrev från HPs styrelse.

HP:s styrelse har hela tiden avvisat Xerox påstötningar att driva igenom en fusion. I det här brevet till aktieägarna skriver de nu att en sammanslagning skulle bli ännu svårare, med tanke på den ekonomiska situationen och den globala hälsorisken.

”Det är viktigt att som aktieägare förstå att vi under dessa omständigheter inte bör lägga tid, kraft och resurser på en dialog med Xerox om deras föreslagna affär”, uppger HP:s styrelse i brevet.

”Alla komplexa och storskaliga affärer i den här ekonomiska situationen kan vara katastrofala för HP, aktieägarna och hela ekosystemet”. De tillägger dock: ”Även om vi är öppna för en affär som ett sätt tillföra värde till HPs aktieägare vid rätt tidpunkt och på rätt villkor – så är det helt klart att det här inte är rätt tidpunkt”.

HP upprepar också i det här aktieägarbrevet att de är ”djupt bekymrade” över kapitalstrukturen som återspeglas i Zerox bud, vilket de menar kan försätta HP i en skuldsituation som de inte kan stödja.

Läs mer: Xerox struntar i HP:s nobb – planerar fientligt bud på hårdvarujätten