Microsoft uppger också att de inte längre ska göra minoritetsinvesteringar i företag som säljer ansiktsigenkänningsteknik. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det var förra sommaren som Microsoft deltog i en investeringsrunda på 74 miljoner dollar i AnyVision, vilket kom att kritiseras för att det stred mot företagets principer. AnyVision har nämligen uppmärksammats i mediarapporter efter misstankar om att deras teknik används för att övervaka palestinier som bor på Västbanken, skriver Reuters.

Sedan dess har Microsoft anlitat jurister för att utreda de här anklagelserna. Utredningen kom fram till att tekniken användes vid kontrollstationer i gränsövergångar mellan Israel och Västbanken – vilket startupföretaget uppgivit – men att den inte hade drivit ett massövervakningsprogram där.

Ändå drar sig alltså Microsoft ur den här affären, och ur investeringar i ansiktsigenkänningsstartups överhuvudtaget. I ett uttalande uppger Microsoft att processen visat vilka utmaningar det innebär att vara minoritetsägare i ett företag som säljer känslig teknik, då de inte har samma översikt eller kontroll i den typen av investeringar som de har i användningen av deras egen teknik.

Läs mer: EU slopar planer på förbud mot ansiktsigenkänning