Det var i början av 2019 som flera skånska kommuner gick ihop och samarbetade kring införandet av ett e-arkiv. Lunds kommun har varit drivande och förvaltande organisation, men nu är 16 kommuner med.

Skånearkivs avtal med Visma Consulting har ett värde på 6 miljoner kronor och sträcker sig över fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare fyra år.

– E-arkivet ska brukas av alla de 16 kommunerna, men förvaltningen och det dagliga arbetet kommer att skötas av förvaltningsorganisationen i Lunds kommun. Samtliga samverkanskommuner kommer att nå systemet genom fjärranslutning och kommunerna ska bruka systemet i sina nuvarande it-miljöer. Varje kommuns information ska kunna avgränsas från de övriga kommunernas, eftersom varje kommun fortsatt är sin egen arkivmyndighet, säger Mats Johansson, enhetschef vid Stadsarkivet i Lund.

Syftet med att göra en gemensam beställning är att förenkla installation, support och nyttjande av systemet. Kommunerna kommer också att kunna stötta och inspirera varandra, samtidigt som man sparar tid och pengar på att välja samma lösning.

Nu har införandeprojektet startats, och med hänsyn till coronasituationen sker både utbildning och införande digitalt.

– Visma Consultings vision är att skapa ett bättre samhälle med framtidens digitala lösningar. Att hjälpa dessa Skånekommuner att använda skattepengarna på bästa sätt ligger helt i linje med vår vision och vi ser fram emot att samarbeta med dem, säger Berit Backvid, affärsområdeschef på Visma Consulting.

Skånearkiv utgörs utöver värdkommunen Lund även av Sjöbo, Landskrona, Bjuv, Klippan, Perstorp, Ystad, Örkelljunga, Skurup, Simrishamn, Åstorp, Svedala, Hörby, Tomelilla, Trelleborg och Ängelholm.

Läs också: Försäkringsbolaget ska hitta rätt i Vismabolagets moln