Huawei rapporterade under gårdagen om intäkter på motsvarande 123 miljarder dollar under helåret 2019. Det är i linje med företagets målsättningar i början av det året, men det råder ingen tvekan om att det var ett tufft år för telekomjätten – framför allt som en följd av den svartlistning som de råkade ut för i USA, och som innebar begränsningar i hur de kan använda amerikansk teknik som Googles operativsystem Android.

Intäkterna ökade ändå med 19,1 procent jämfört med 2018. Vinsten ökade dock bara med 5,65 procent till nio miljarder dollar.

I en intervju med amerikanska nyhetskanalen CNBC säger Huaweis roterande styrelseordförande Eric Xu att svartlistningen i USA slagit mot intäkterna. Innan de här åtgärderna trädde i kraft hade Huawei tänkt skruva upp sin försäljningsprognos till 135 miljarder dollar.

Bortfallet på 12 miljarder dollar anser han beror på svartlistningen.

– Vi nådde inte vår reviderade målsättning, vilken var 135 miljarder dollar. Det fattades 12 miljarder dollar. Det är resultatet av USA:s sanktioner, säger han.

Dessutom, tillägger Xu, så innebar leveransproblemen på kort sikt och det faktum att de var tvungna att satsa hårdare på forskning- och utveckling, att nettovinsten påverkades negativt.

Läs mer:
USA lägger 10 miljarder på att rensa ut Huaweiutrustning
USA trappar upp kriget mot Huawei – väcker åtal