Zoom har seglat upp som videokonferenssystemet par preference när allt fler jobbar hemma. Tillströmningen av nya användare har förmodligen tagit utvecklarna av Zoom på sängen, och rapporterna om diverse säkerhetsproblem duggar tätt. Dels har oinbjudna kunnat koppla in sig i pågående konferenser som sagt och gjort saker man inte vill höra eller se, dels har det uppdagats några buggar till men för säkerheten generellt, skriver Ars Technica.

Men det finns några saker i inställningarna för Zoom man kan ta till för att säkra upp konferenserna eller mötena, och det finns också ett par saker man bör tänka på rent generellt, för alla system för videokonferenser. Rent handhavandemässigt verkar det råda delade meningar om på vilket sätt man bör använda Zoom. För vissa funkar det att köra Zoom direkt i webbläsaren, för andra funkar det bättre att installera appen först. Appen kan knappast skada, så det säkraste är att installera den för att vara säker på att konferenserna ska fungera.

  • Se till att mötena är lösenordsskyddade. Det är det bästa sättet att se till att bara de som har lösenordet kan ansluta till ett möte. Om du är mötesorganisatör, gå in i inställningarna och se till att ”Require a password for instant meetings” är på.
  • Om möjligt, se till att inte posta om möten på sociala medier eller andra publika kanaler. Skicka inbjudningar per e-post, Signal, Whatsapp eller liknande privata kanaler.
  • Håll ett öga på listan med deltagare, i vart fall lite då och då. Deltagare som inte ska vara med på mötet kan kastas ut av administratören, se nedan.
  • Håll koll på skärmdelningen. Organisatörerna kan ställa in Zoom så att skärmdelning är påslaget i grundläget. Men du som vanlig deltagare kan alltid slå av skärmdelning från din dator. Det finns knapp för detta till höger i användargränssnittet. Skärmdelningen kan tillfälligt slås på om det behövs. Organisatörer bör inte slå på skärmdelning om man inte kan lita på alla deltagare. Det handlar alltså både om att du inte ska dela saker du inte vill dela, och att andra deltagare inte ska behöva se saker de inte vill se.
  • Slå av ”Join Before Host” så att du som organisatör har kontroll över mötet från start. Ingen ska alltså kunna ansluta till mötet innan organisatören anslutit.
  • Använd möjligheten till ”väntrum”. Om du slår på ”Waiting Room” ställs alla anslutande deltagare i vänteläge tills organisatören uttryckligen släpper in dem. Detta hindrar intrång även om angriparen tagit sig förbi tidigare säkerhetskontroller.
  • Stäng dörren till rummet. När alla som ska ansluta har anslutit, och mötet är igång, kan du låsa mötet. Detta gör att inga andra kan ansluta hur mycket de än försöker. Gå in i inställningarna under ”Manage Participants” och använda inställningarna till höger i användargränssnittet. Här kan du som organisatör även slå av/på deltagarnas ljud och/eller bild, och även kasta ut deltagare.
  • Se upp med vad du har i bakgrunden. Om du sitter hemma kanske du inte vill visa din erotiska konst eller att städning inte är din starkaste sida, eller om du sitter på kontoret kan det vara dumt att visa whiteboards eller annat som kan avslöja företagshemligheter. Bestäm dig för en plats (gå inte runt under mötet med kameran på), och testa hur din bakgrund ser ut innan du ansluter.

Läs också:
Bugg i Zoom kan stjäla din inloggning till Windows
Zoom tvingas krypa till korset vad gäller kryptering