Världens största börs för kryptovalutor i handelsvolym räknat, amerikanska Binance, bekräftar att de köper den i särklass största aggregatorn och sajten för kursinformation Coinmarketcap. Binance vill i ett uttalande till Coindesk inte bekräfta köpeskillingen som enligt ihärdiga rykten lär ligga på 400 miljoner dollar, eller strax över fyra miljarder kronor.

Enligt Binance grundare och mycket offentliga vd Changping “CZ” Zhao är det Coinmarketcaps stora användarbas som lockat Binance att lägga upp pengarna. Coinmarketcap grundades som ett hobbyprojekt i maj 2013 av den än idag ende ägaren Brandon Chez. Verksamheten som idag har 40 anställda började bokstavligen i Chez lägenhet.

Coinmarketcap, eller CMC, är idag den särklass största aggregatorn och sajten för kursinformation för kryptovalutor. Sajten ligger på plats 570 på Alexas ranking över de största sajterna i världen och sajten levererar kursinformation om 5290 kryptovalutor. Köparen Binance kommer först på plats 1688.

CMC har dock fått en del kritik för att många av kurserna inte är särskilt exakta, vilket ofta beror på mycket låg, eller obefintlig, handel för många valutor, alltså låg likviditet. Många menar att CMC borde avstå från att publicera information som inte är pålitlig. I allt väsentligt är dock CMC den sajt de flesta går till för att få senaste kursen för sina valutor.

Affären innebär att antalet oberoende källor för kursinformation minskar. Binance är en börs och kommer förstås vilja styra CMS:s användare mot att handla på den egna plattformen. Elaka tungor menar att Binance kommer vilja presentera kurserna på den egna börsen som de bästa. Till saken hör att den ”officiella” kursen för till exempel bitcoin är en sammanräkning av de lokala kurserna på flera olika börser.

Kurserna för olika valutor skiljer sig lite åt beroende på vilket ”orakel” man frågar, eftersom olika aggregatorer använder kursinformation från olika börser. Den näst största oberoende sajten för kursinformation är enligt Alexa-rankingen CoinGecko på plats 7350, men även Coinpaprika är hyggligt populär.

Läs också:
Över 104 miljarder har hackats från kryptobörser
Bitcoins beräkningskapacitet kraschade med 45 procent