Googles produktivitetssvit G Suite har på ett drygt år gått från fem miljoner betalande verksamheter till sex miljoner i dag. Det säger G Suite-chefen Javier Soltero i en intervju med amerikanska nyhetskanalen CNBC.

– Verksamheten för G Suite växer på en enormt hälsosam och, faktiskt för mig, överraskande nivå, säger han.

Javier Soltero började som G Suite-chef i oktober förra året, och rekryterades från värsta konkurrenten Microsoft, där han innehaft olika höga chefspositioner.

Miljontals människor har arbetat från hemmet de senaste veckorna på grund av coronakrisen. Detta har gjort att efterfrågan på en av komponenterna i sviten, den produktivitetsorienterade videosamtalstjänsten Hangouts Meet, skjutit i höjden. Soltero säger att tjänsten har 25 gånger fler användare nu än i januari. Google har tidigare meddelat att Meet får utökade funktioner som en följd av Covid 19-epidemin. Tjänster som tidigare varit reserverade för Enterprise-segmentet gäller nu alla G Suite-kunder. Från början var det sagt att detta skulle gälla till 1 juli, men nu flyttar Google fram det slutdatumet till 30 september.

Soltero säger till CNBC att Google gjorde Meet och Classroom tillgängligt för 1,3 miljoner studenter i New York City, då stadens utbildningsförvaltning försökte stoppa användningen av Zoom. De har också gett miljoner studenter i Italien tillgång tjänsterna efter förfrågan från det italienska utbildningsdepartementet.

G Suite-chefen säger vidare i intervjun att han är förvånad över hur snabbt Google har kunnat leverera sina tjänster till så många människor.

– Vi styrs av att bygga produkter som människor väljer. Det är en kärnprincip. Det är vad jag har beundrat G Suite för från början, säger han.

Läs mer: Samarbetsverktyg i fokus när många tvingas jobba på distans – här är alternativen