Det är jobbsajten Jobbland.se som analyserat alla de tjänster som utannonserats på Linkedin i en rad städer i världen, bland annat Stockholm, under ett par tillfällen mitt under brinnande coronakris.

Den 28 mars var 30 procent av alla jobb som annonserades i Stockholm inom techindustrin – och därmed inom kategorierna it, datorspel, programvara och internet. Totalt fanns 7578 jobb var inom de kategorierna.

När Jobbland två veckor senare gjorde samma analys var en ännu större andel av jobben koncentrerade till techbranschen (även om antalet tjänster då gått ner något).

Stabil jämfört med andra branscher

Då var 33 procent av alla jobb i Stockholm inom techbranschen. Totalt 7383 it-jobb. Det är en indikation på att även om utvecklingen på den totala arbetsmarknaden påverkats negativt av coronakrisen så står techbranschen ändå stabil i jämförelse med andra branscher.

Det totala antalet jobbannonser i Stockholm har under samma tvåveckorsperiod gått ner från 25 317 till 22 115 annonserade jobb.

– Vi ligger i framkant i Sverige och har en väldigt bra infrastruktur som gör det lättare för techföretag som framförallt kan anpassa sig snabbt och utforska nya idéer, säger Jonathan Björkman, som jobbar med digital pr och research för Jobbland.se.

Fortfarande brist på kompetens

– Vi har en specialistkunskap i Sverige vilket driver innovationen framåt. Vi ser att det, speciellt inom tech, finns goda chanser att skaffa sig bra karriärmöjligheter. Än så länge så råder det fortfarande kompetensbrist vilket vi kan påvisa i vår studie. Nu är en ypperlig chans att sadla om och satsa på jobb inom techbranschen då vi inte tror att efterfrågan kommer att avstanna inom de närmaste tio åren.

Om man ser på vilka jobbtitlar som eftersöktes i Stockholm den 28 mars, så fanns 267 lediga positioner inom programvaruutveckling, 69 lediga jobb inom UX-design och 53 inom dataanalytiker och datavetare.

Läs mer:
Trött på jobbet? Tänk igenom detta innan du byter
Distansarbetet har gett mersmak – nu vill företagen göra det mer permanent