Att göra upp planer för sitt yrkesliv inom it är inte det enklaste. Terrängen förändras så snabbt att dina stora planer kan raderas lika lätt som en hårddisk. Ett givet motmedel är att lära sig nya saker och att skaffa kontakter. Men finns det andra, mindre uppenbara, faror som kan sätta din karriär på paus? Osynliga risker – dolda karriärdödare? En del fallgropar är inte så uppenbara.
För att få tips om de vanligaste sätten att sabotera för sig själv har vi pratat med ett antal it-proffs, rekryterare och utvecklare om hur man skapar en skottsäker karriär och undviker fällor. Läs här hur du navigerar bland blindskären.
Att hoppa av
Det finns inget värre än en riktigt usel arbetssituation när det gäller att få en anställd att ifrågasätta yrkesvalet. Men frågan är om man får ett bättre yrkesliv genom att byta jobb – eller bara hoppa av.
– Hur du handskas med orättvisor och brist på uppskattning visar på din uthållighet och förmåga att gå vidare, säger Paul Chapman, CIO för Box.
– Det är lätt att ta avstånd och / eller säga att glaset är halvtomt. Alltför ofta kommer jag på folk med att vilja lämna ett företag för att de vill bort därifrån, inte för att de är på väg någon annanstans. Men vem som helst kan fly.
När ditt jobb är som värst, ta ett steg bakåt och utvärdera – och fundera ut vad du ska göra nästa gång, råder Paul Chapman:
– Man kan lära sig mer av dåliga erfarenheter än av goda.
Att knäa under tryck
Enligt Arti Venkatesh, chef för utveckling av nya produkter på Sungard AS, är mental styrka en nyckelfaktor. Att trycka på panikknappen alltför snabbt kan bara en röd flagga för karriären inom it.
– Det är ett enkelt sätt att åka ut, säger Arti Venkatesh.
– Så snart som du visar minsta tecken på känslomässig instabilitet kommer folk att börja ifrågasätta ifall du är pålitlig och klarar av att hålla huvudet kallt när det gäller.
Bränna broar
Att bygga bestående relationer med människorna runt dig är nödvändigt om du vill forma en framgångsrik bana inom it, säger Arti Venkatest. Hon varnar för den kortvariga tillfredsställelse man kan få av att skälla ut sina kollegor:
– Att släppa en atombomb på en yrkesmässig relation är ett stort misstag. Det skadar dina relationer med dina kollegor och kan förstöra dina framtida karriärmöjligheter.
Mycket roder, lite segel
Steve Cooper, en av grundarna av Excella Consulting, ser ofta något som han kallar för ”för mycket roder och för lite segel”. Med andra ord: att man inte klarar av förändring när något lovande yppar sig.
Han berättar om den nyanställda som klagade på att han nästan första dagen fick i uppdrag att handleda tre yngre anställda. Den färska chefen – nästan nyutexaminerad – var orolig för att han inte skulle få tid att utveckla sin kompetens.
– Chansen att få handleda tre nya it-anställda och vägleda deras karriärer är en möjlighet som inte kommer på många år i andra branscher, säger Cooper.
– Och om det är värdefullt att lära sig ett nytt språk, tänk bara hur värdefullt det är att lära sig att leda ett team. Hans grepp om kompetensrodret var så hårt att han inte insåg hur värdefull ledarskapsvinden var – den skulle kunna blåsa hans karriär i en helt ny, ännu mer värdefull riktning.
Men till sist, säger Cooper, såg den nyanställda fördelarna med att byta kurs. – Nu är han en 23-årig it-teamledare som arbetar i ett ledande mjukvarutvecklingsinitiativ.
Att strunta i sociala tillställningar
After work och tillställningar på kontoret är kanske inte din starka sida. Men för att din karriär inte ska gå i stå behöver du ändå visa upp dig då och då.
– Det är inte alla som gillar tillställningar på kontoret, och det är okej, säger Venkatesh, men ju högre upp på stegen du är, desto mer förväntas det att du åtminstone visar upp dig ibland. Om du har för vana att strunta i sociala event kan det på många företag tolkas som att du inte är intresserad av att bygga relationer med dina kollegor, och det kan skada din karriär.
Det kan också finnas dolda fördelar med att umgås med kollegorna:
– Företag är en lagsport, säger Mike Grandinetti, CMO och CSO på datahanteringsföretaget Reduxio:
– Att vara med i ett uppskattat och pålitligt nätverk av likasinnade och begåvade proffs är bästa sättet att få tillgång till nya yrkesmässiga chanser.
Att sikta för lågt
Om du bara umgås med kollegor på samma nivå – bara laterala yrkesrelationer – missar du troligen möjligheter. Det bästa är en blandning av kollegor och mentorer.
– Att hålla kontinuerlig kontakt och att dela med sig och lyssna på andra erfarenheter är en nödvändighet, säger Arti Venkatesh.
– Ett annat misstag, som är mindre uppenbart, är att man inte nätverkar med rätt grupp av yrkesfolk. Det är viktigt att man nätverkar med folk som har erfarenhet inom ditt område och med yrkesfolk i mer senior ställning, så att de kan ge dig råd och coaching om din karriär.
Att lura dig själv på löneförmåner
Ibland missar it-proffs som letar jobb att tänka på löneförmåner utöver lönen i pengar. Räkna in förmåner som reseersättning, tjänstebil, gratis lunch eller måltidsersättning, säger Steve Cooper.
– Många anställda glömmer att räkna med förmåner och andra extraförtjänster som deras arbetsgivare ger dem, säger Cooper.
– Sammanlagt kan det bli fem till tio tusen dollar per år. Ändå finns det anställda som funderar på att byta till ett jobb utan dessa förmåner bara för att få tre tusen dollar mer i lön.
Att inte känna sitt värde
Har du haft samma it-jobb i mer än fem år? I så fall får du troligen inte den ersättning som du är värd, säger David Collins, it-chef på en filial till bemanningsföretaget Addison Group.
– IT-proffs är mycket efterfrågade – det är den jobbsökandes marknad där ute, säger Collins.
– Och du bör veta att det är mycket enklare för en företagare att ha kvar en anställd än att rekrytera och lära upp en ny. Håll dig underrättad om vad som är löneläget för ditt jobb på arbetsmarknaden och vad konkurrenterna betalar sina anställda.
Att inte begripa sig på affärsverksamheten
Fler än en av de tillfrågade it-proffsen säger att många i it-sektorn saboterar sina karriärer genom att inte lära sig de grundläggande principerna för affärerna i företaget de arbetar för.
– Det är nödvändigt att förstå vilken betydelse det som du gör varje dag påverkar företaget som helhet, säger Mark Eventoff, som undervisar i konsten att kommunicera på Princeton Public Speaking.
– Hur stöttar det företagets mål? Hur fungerar verksamheten faktiskt och vilken betydelse har det som du och ditt team gör?
Att glömma vem som betalar din lön
En annan fallgrop som gäller affärerna: inget fokus på kunden. Och glöm inte att kunden inte alltid är den som du tror.
– Varje it-jobb har en intressent som backar upp det, säger Steve Cooper.
– Men ofta försummar it-proffs att underhålla sina relationer med den ekonomiska sponsorn – som kanske jobbar i en annan byggnad, en annan avdelning eller kanske på andra sidan jordklotet. Men om du kan få verksamheten att uppskatta dig – eller kanske bara att veta att du finns – förutom att du är it-avdelningens stjärna, kommer du att gå långt snabbt.
Krångel med icke-it
It-personal har alltför ofta svårigheter med att förklara sina planer på ett begripligt sätt när det gäller nya it-utgifter eller behov av resurser eller personal, säger Eventoff.
– Jag har haft tillfälle att jobba med it-proffs på många olika nivåer och inom många olika specialiteter, säger Eventoff:
– Om du pratar med någon som inte är djupt involverad i it, är det viktigt att du inte bara vet vad som är betydelsefullt för den personen, utan också hur det du föreslår påverkar den personen och företaget.
Se till att du formulerar dig tydligt och exakt, säger Eventoff:
– Kommer de att fatta det direkt? Den frågan är rätt enkel att stresstesta – ta något som du jobbar på, hitta en kollega som inte jobbar med it och förklara det. Om de fattar är du inne på rätt spår.
Att stanna i bekvämlighetszonen
Det finns it-proffs som aldrig vågar sig ut i områden utanför it:
– Man måste kunna återuppfinna sig själv och gå över från att vara taktiskt och uppgiftsinriktad till att blir mer social och deltagande, säger Paul Chapman:
– Om du inte lyckas med en sådan omställning slutar det med att din karriär inom it slår i taket.
– I alla organisationer finns det anställda som jobbar inom olika områden. Leta reda på dem, säger Eventoff.
– Hjälp dem med it-relaterade frågor och – om du har tid – erbjud dig att hjälpa dem om det behövs. Om du har kollegor inom andra specialiteter som kan ställa upp för dig så kan det bara hjälpa dig.
Bristande social förmåga
Företaget iCIMS, som utvecklar program för rekrytering, släppte nyligen en rapport om ”mjuka färdigheter” baserad på 400 proffs inom personaladministration och rekrytering. Bland de som gjorde anställningar bedömdes mjuka färdigheter som viktigare än hårda färdigheter. Skillnaden var 18 procentenheter.
– Som chef skulle jag uppskatta att 90 procent av våra problem med genomförande beror på bristande social förmåga, och i de flesta fall gäller det inte kompetens, säger Steve Cooper på Excella:
– Det beror helt enkelt på att en anställd inte inser vilken effekt han eller hon har på sina kolleger eller på intressenterna – trots att han får veta det på flera sätt. Det som gör ett it-proffs riktigt värdefullt är en stark kombination av ingående tekniska kunskaper och den mänskliga förmågan att leva sig in i och uttrycka följderna av den lösning som utvecklas. När en arbetsgivare upptäcker att en anställd har de egenskaperna kommer de att belöna det generöst.
Att inte kunna anpassa sig
Steven Boyd, stordatorprogrammerare på it-tjänstbolaget Ensono, säger att viljan att förändra sig kan vara liv eller död för ett team.
– Det kan vara en stressig miljö, och ingen vill jobba med någon som inte inser betydelsen av gemenskap och utveckling, säger Boyd:
– It förändras hela tiden, och även om teknisk kompetens är värdefull så är mjuka färdigheter mycket mer värdefulla för företaget på sikt. It förändras med tiden, liksom vi, för en stor del av tekniken handlar om anpassning. Den förmågan är inte knuten till att man är programmerare eller it-proffs, men de är ändå nödvändiga för en it-karriär.
Att satsa på forskarutbildning utan klart mål
När det gäller värdet av forskarutbildning säger nästan alla it-proffs som vi har frågar samma sak: det är inte värt pengarna om du inte är fullständigt klar över varför du vill göra det och över hur satsningen kommer att betala sig.
– Om du går in på forskarutbildningen bara för att tjäna mer pengar i framtiden bör du undersöka saken noga för att se om det verkligen kommer att hända, säger Josh Collins, tidigare senior it-chef på Bank of America, nu it-arkitekt på Janeiro Digital:
– Många arbetsgivare och branscher värdesätter erfarenhet mer än utbildning. Skaffa dig en bra bild av det innan du gör ditt val.
Att ignorera en chans till utbildning
Att sluta på ett företag som faktiskt hjälper dig att vidareutvecklas på jobbet är så att säga motsatsen till att stanna för länge på ett jobb utan utvecklingsmöjligheter.
Ungefär två tredjedelar av alla som arbetar med programmering och it säger att de behöver vidareutbildning och kurser för att hänga med, enligt en studie som gjordes av Pew.
– Om du hittar en organisation som satsar på din vidareutveckling – dra nytta av det, säger Josh Collins.
– För det är många som inte gör det. Vare sig det är utbildning eller projekt med extra högt satta mål så handlar det om att höja din kompetens och att klara en utmaning.
Att sakna zen
Hittills har vi sagt att vidareutbildning och höjd kompetens är nödvändigt för din it-karriär, men för att ta nästa kliv uppåt finns det ett sätt som kan verka oväntat:
– En viktig förmåga som hjälper i karriären är att inte bara jobba hårt för att bli bra på it och skaffa expertkunskaper, men också att vara beredd att ge upp den kunskapen, att sluta vara expert, säger Paul Chapman:
– För att ta nästa steg måste man ibland vara villig att släppa taget för att kunna tillgodogöra sig de nya erfarenheterna.
Att tro att man kan luta sig tillbaka
En del misstag är förklädda till framgång, säger Jen Doran, programansvarig på it-bemanningsföretaget TEKsystems. Hon ser ofta hur människor tar sig upp på karriärstegen och sedan plötsligt slutar att nätverka.
– Det har satsats tid och ansträngningar på att placera en viss person i en viss befattning, säger hon, och därför är det viktigt att man fortsätter nätverka på event och sociala plattformar för att bredda sitt nätverk, även efter att man har nått en hög befattning.
Att inte be om krävande uppdrag
Ett annat misstag högt på karriärstegen som Jen Doran har uppmärksammat är när folk inom it får det jobb som de vill ha och sedan slutar att utmana sig själva.
– It-proffs bör gå utanför det som står i befattningsbeskrivningen och be att få pröva på annat, säger hon:
– Vår specialitet är att placera jobbsökande i tjänster där deras direkta kompetens efterfrågas, men där de också får chansen att sätta sig in i verksamheten vid sidan om deras direkta uppdrag. Det ger it-proffsen skäl att gå utanför sina bekvämlighetszoner och bekanta sig med nya människor och nya idéer, och också med kritiskt tänkande och problemlösning. Och det är bra både för den anställda och för teamet som helhet.
Att se för långt framåt
När du planerar för framtiden, tänk inte så långt framåt i tiden att du blir tokig, säger Arti Venkatesh på Sungard. Om din plan sträcker sig mer än två år framåt, säger hon, har du tagit till i överkant.
– Du kommer med högsta sannolikhet bli tvungen att omvärdera dina planer och mål, säger Arti Venkatesh:
– Jag skulle rekommendera att du sätter upp mål på kort sikt – ett år – och ett på lång sikt – mer än ett år. Du bör löpande utvärdera hur din karriär utvecklar sig och anpassa dina mål baserat på vad du har presterat, trender och din kompetensutveckling.