Coronakrisen har lett till permitteringar och arbetslöshet och som ett sätt att motverka de negativa följderna satsas det nu på att ge möjlighet till kompetenshöjning.

Exempelvis ökade Myndigheten för yrkeshögskolan nyligen sina utbildningsplatser med runt 7 000 för perioden 2020–2021 och Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm har släppt ut så kallade moocar – onlinekurser som vem som helst kan gå med videoföreläsningar och digitala prov. De kör också en föreläsningsserie kring e-mobility tillsammans med Scania och planerar fler kurser kring områden där det råder kompetensbrist till hösten.

Men för den som inte vill vänta kör Mälardalens högskola ut fem onlinekurser om 2,5 poäng redan nu i maj. Det handlar om kurser på avancerad nivå och de ges på engelska.

– Vi har tagit fram de här kurserna på rekordtid, bara några veckor – och det brukar ta tid att ta fram akademiska kurser, säger Stefan Eck som är processansvarig.

Valt efter önskemål

För att det skulle gå fort har man utgått från kurser som man redan kört och valt ut sådana som det kommit in önskemål om.

– Det handlar om sådant som vi hört om från företag vi samarbetar med och från branschorganisationer. Sedan har vi valt ut onlinekurser vi redan har och där det är våra forskare som är lärare parallellt med sin forskning.

Det finns kurser kring kvalitetssäkring och testning, felprediktering, hur man får många system att samverka, deep learning för industriell bildbehandling och prediktiv dataanalys.

Samtliga kurser börjar i maj.

Det finns också möjlighet att hoppa på en 7,5-poängskurs som redan är igång och som handlar om certifiering av säkerhetskritiska system eller gå en mooc om AI.

Behöver inte ha formell behörighet

Precis som vanligt gäller formella behörighetskrav men det går också att komma in på kursen utan att ha gått en akademisk utbildning tidigare om man kan visa att man har den kunskap som krävs.

– Ja det finns en möjlighet för de som exempelvis har fått sin kompetens på arbetet att få den validerad och den möjligheten används också. Ofta kan kurserna vara lättare för dem som kommer direkt från ett relaterat arbete utan att ha formell utbildning än för någon som har en utbildning som är 30 år gammal och som inte arbetat med det, säger Stefan Eck.


Hur får ni ersättning för dessa extrainsatta kurser?

– Vi får ju ersättning för de som registreras och examineras men sedan finns det också ett tak. I det här fallet har vi inte räknat på det – vi vill bara göra en insats.

Kurserna går att söka här. 

Läs också:
Vill du förstå vad AI är? Nu finns finska succékursen på svenska helt gratis
Gratis nätkurser – från världens bästa universitet