När Microsoft rapporterar för senaste kvartalet slår de marknadens förväntningar både när det gäller vinst och försäljning, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Microsoft har under kvartalet som är det tredje i bolagets räkenskapsår kunnat dra fördel av en starkt ökad efterfrågan på deras samarbetsmjukvara Teams.

Under ett konferenssamtal uppgav vd Satya Nadella att den här tjänsten nu har 75 miljoner användare. Nadella tillade dock att ”Microsoft är inte immuna mot det som pågår brett i världen med fallande BNP-tillväxt”.

Satt press på företagets datacenter

Den starka efterfrågan på Teams har pressat Microsofts datacenter och inneburit begränsningar för nya molnkunder, då företaget fått prioritera organisationer inom vård och offentlig sektor, skriver Reuters.

I en intervju med Reuters säger Microsofts finanschef Amy Hood att en del av den ökade Teams-användningen kommer från prenumeranter som har tillgång till programvaran som en del av ett bredare paket och som nu för första gången aktiverat den här funktionen.

I andra fall, säger Hood, handlar det om att Microsoft kommit med gratiserbjudanden till stora kunder.

– I de här fallen ser vi inga intäkter, men på längre sikt är det fantastiskt med den ökande användningen, om människor går över till betalande lösningar därefter, säger Hood.

– Det handlar om att människor blir mer och mer engagerade i Microsofts produkter.

Ökad försäljning av Windows

Microsoft har också kunnat dra fördel av att många uppgraderat sin pc för att klara av distansarbete och undervisning, vilket gynnat försäljningen av operativsystemet Windows och hårdvaran inom Surface. Företaget rapporterar också all-time-high vad gäller gamingtjänsten Xbox Live med 19 miljoner aktiva användare.

Tillväxten för molntjänsterna inom Azure låg på 59 procent, vilket var en nedgång från kvartalet innan, då den låg på 62 procent.

Inom affärsområdet ”commercial cloud” som är en kombination av Azure och molnbaserade mjukvaror som Office var tillväxten 39 procent och omsättningen landade på 13,3 miljarder dollar.

Totalt sett ökade Microsofts omsättning med 15 procent under kvartalet till 35,02 miljarder dollar.

Vinsten (net income) ökade till 10,75 miljarder dollar, att jämföra med 8,81 miljarder motsvarande period förra året.

Läs mer:
Distansarbetet har gett mersmak – nu vill företagen göra det mer permanent
Har du koll på Microsofts nya molnpaketeringar? Så väljer du rätt till ditt företag