Många it-projekt och it-investeringar har stoppats eller lagts på is under covid-19-epidemin. Men molnet seglar vidare som om ingenting hänt.

Allt distansarbete som följt av coronakrisen har inneburit att företagen snabbt behövt ha mer datorkraft. Efterfrågan på onlinebaserade samarbetsverktyg har skjutit i höjden, precis som e-handel och konsumentbaserade molntjänster.

Sammantaget har det här inneburit massiva investeringar i molninfrastruktur under det första kvartalet – något som gynnat alla stora leverantörer.

Det konstaterar analysföretaget Canalys i sin senaste rapport över första kvartalet. Totalt gick investeringarna i molninfrastruktur globalt upp med 34 procent och nådde rekordnivån 31 miljarder dollar under perioden.

Prioriterar hårt

Utvecklingen motverkas till viss del av en nedgång i stora komplexa företagsmigrationer och molnbaserade transformationsprojekt – då många organisationer har stoppat allt utom de mest prioriterade it-projekten. Dessutom påverkas investeringarna negativt av den stora nedgången inom turism och resor.

AWS behåller sin ledande position med ungefär samma marknadsandel. De hade 33 procent av den totala molnmarknaden under Q1 och en försäljningsökning på 33 procent.

Microsofts omsättning inom Azure ökade med 59 procent och marknadsandelen landade på 17 procent. Microsoft har på vissa ställen fått införa kapacitetsbegränsningar för Azure relaterade till den explosionsartade utvecklingen för samarbetsverktyget Teams, men det har inte haft någon större inverkan på omsättningen.

Framgångar inom offentlig sektor

Google Cloud behåller tredjeplatsen på marknaden men är tätt skuggade av kinesiska Alibaba Cloud. Båda de här leverantörerna har sex procent av den globala molnmarknaden. Google Cloud såg under perioden en hälsosam tillväxt för sin data- och analysplattform och de har framgångar inom offentlig sektor, hälso- och sjukvård, tjänstesekton och finansbranschen.

Alastair Edwards, chefsanalytiker på Canalys säger i en kommentar:

– Molnet har blivit ett viktigt verktyg för att behålla kontinuiteten i verksamheten i dessa svåra tider. Många organisationer har vänt sig till det publika molnet för de funktioner som finns där för att möta en plötslig topp i användningen. Plattformar som Zoom skulle inte fungera utan de stora molnleverantörernas flexibla infrastruktur.

Läs mer: Sanslös rusning till molnet under coronakrisen – står infrastrukturen pall?