Det nya avtal som Proact har tecknat med Fortnox gäller en ny teknisk lösning för Fortnox molnbaserade plattform, som används av mer än 300 000 småföretag och redovisningsbyråer. Ordervärdet för det fleråriga avtalet uppskattas ligga på cirka 30 miljoner kronor.

Fortnox har länge erbjudit mjukvara som tjänst så att kunderna inte ska behöva investera i dyr teknik och det vill man fortsätta med. Nu genom att modernisera och skala upp sin molnplattform. Här har Proacts lösningsarkitekter tagit fram en skräddarsydd multicloudmiljö, som helt anpassats till Fortnox krav.

– För oss är det viktigt att garantera en säker produkt och att våra kunder känner sig trygga med var deras data lagras och vilka som har tillgång till den, säger Peter Hall, chef för IT Operations på Fortnox.

Flera sammankopplade datacenter

Den nya utrustningen ägs av Fortnox medan plattformen levereras som tjänst från Proact genom flera sammankopplade datacenter, ett nätverk som ger full redundans och möjliggör effektiv lastbalansering. Lösningen är en kombination av Proacts egna MCS-tjänster samt teknologi från Netapp, Commvault, Juniper och VMware.

– Vi är väldigt stolta över förtroendet från Fortnox att både få leverera ny infrastruktur och hantera deras affärskritiska molnplattform. Uppdraget ger ett kvitto på att Proact genom vår affärsutveckling håller högt tempo och rätt kurs på den rörliga marknaden för molnbaserade tjänster. Inte minst förmågan att bygga multicloudlösningar där vi kombinerar olika leveransmodeller blir allt viktigare, säger Proacts vd och koncernchef Jonas Hasselberg.

Proact kommer också att ha ett helhetsansvar för backup, drift och underhåll av it-infrastrukturen, där Proact samordnar supportinsatserna även när flera leverantörer är inblandade, och man har även en beredskap med reservdelar för att kunna agera snabbt på serviceärenden.

– Proact tog fram en lösning som matchar vår kravprofil på alla punkter. Eftersom vi sedan tidigare har ett gott samarbete med Proact är vi också trygga med deras leveransförmåga och support, säger Peter Hall.

Läs också: Fortnox i guldsits – "glad att vi tackade nej till Visma"