Att kinesiska nättjänster censurerar och spionerar på den egna befolkningen kommer knappast som en överraskning, de är om inte annat tvungna att följa kinesisk lag. Men nu visar studier utförda av det kanadensiska institutet Citizens Lab att kommunikations- och betalappen WeChat censurerar ”känsliga” bifogade filer även för användare vars registrerade telefonnummer inte är kinesiska, skriver ZDNet.

I en rapport från Citizen Lab redovisar organisationens analytiker tydligt att WeChat analyserar bifogade helt nya, aldrig tidigare publicerade dokument och bilder i realtid, även om de skickas inom appen mellan två användare som inte har kinesiska telefonnummer.

Om de bägge användarna inte har kinesiska telefonnummer kommer dokumentet fram, men när dokumentet sedan skickas till en användare som faktiskt har ett kinesiskt telefonnummer tas det bort i realtid. Analytikerna på Citizen Lab menar att det visar att WeChat bygger information om dokument och bilder i sina databaser även om dessa inte skickas till eller från Kina.

Analytikerna genomförde sina tester vid tre olika tillfällen. Bland annat testade de att skicka 60 nya bilder till en mottagare i Kina. Då togs 49 av dem bort. Men om analytikerna först skickade bilder mellan två icke-kinesiska användare togs sedan alla bort när de skickades till Kina. Även det tyder på att WeChat redan känner till bilderna innan de skickas till Kina.

Läs också:
Kinas digitala valuta allt närmare – testkör mobilplånbok
Efter molnrusningen – nu megasatsar kinesiska utmanaren på infrastruktur