Cyberkriminella med inriktning på att tjäna pengar på gisslanprogram bör rikta sina attacker mot Sverige enligt en rapport från it-säkerhetsföretaget Sophos. Företaget har genomfört en undersökning i 26 länder om hur företagen hanterar gisslanattacker. Enligt undersökningen betalar svenska företag mest i världen för att köpa sig ur den kniviga situationen som en gisslanattack innebär.

Till råga på allt är vi i Sverige mer benägna än de flesta att just köpa oss ur situationen, alltså att betala lösensumman till förövarna. I Sverige uppger hälften av företagen i undersökningen att de kan tänka sig att betala; bara indierna är mer benägna att betala där 66 procent är villiga att betala lösensumma. I världen i stort ligger genomsnittet på 26 procent.

Mångdubbelt högre kostnad i Sverige

I Sverige genomfördes undersökningen bland cirka 100 it-ansvariga inom organisationer med 100 till 5000 användare. Globalt ligger genomsnittskostnaden för att hantera en gisslanattack på 7,5 miljoner kronor, medan samma kostnad i Sverige ligger på 26 miljoner kronor. Förutom själva lösensumman ingår kostnader för bland annat driftstörningar, merarbete, förlorade affärsmöjligheter och ökade verksamhetskostnader. Att kostnaden är så hög i Sverige förklaras delvis med höga arbetskostnader.

– Sverige utmärker sig verkligen och det finns uppenbarligen en stor förbättringspotential hos många organisationer. Det är inte hållbart att fortsätta gå cyberkriminella till mötes på det här viset. Attackerna lär knappast avta och de blir dessutom allt mer sofistikerade. Det behövs bättre kunskap samtidigt som företagen behöver ta till sig av de lösningar som minskar risken för att drabbas av gisslanprogram, kommenterar Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos i ett pressmeddelande.

Hela undersökningen finns att ladda ned här.

Läs också:
Ransomwaregrupp ber om ursäkt: ”Vi lägger ned, här är nycklarna”
Cognizant utsatt för ransomware – kan ha spridits till kunderna