Många av de stora it-eventen har blivit digitala på grund av den rådande pandemisituationen. Men en del ställs också in helt. Så är fallet med Microsofts stora teknikkonferens Techdays.

Fjolårets träff på Kistamässan var den tionde i ordningen och lockade 1 900 deltagare. Sedan 2014 har konferensen arrangerats av Easyfairs med Microsoft som huvudsponsor, och idag meddelar de båda bolagen att årets konferens ställs in helt.

– Techdays har varit snudd på en institution för utvecklare och it-tekniker i Sverige med konferensens tekniska sessioner för det senaste inom it och tech kombinerat med nätverkstillfällen för att knyta nya kontakter med branschkollegor. Det känns tråkigt att det inte blir ett Techdays i år men vi utesluter inte att evenemanget kommer tillbaka i framtiden, säger Eva-Mia Westergren, marknadschef på Microsoft Sverige.

Hoppas på återkomst i framtiden

– I tio år har Techdays varit en central mötesplats för it-Sverige och det är naturligtvis tråkigt att den inte kan genomföras i år. Behovet av att nätverka och utvecklas tillsammans är fortsatt stort och vi hoppas att Techdays kan återkomma i framtiden säger Henrik Johansson, enhetschef på Easyfairs.

Microsoft uppger att man istället kommer utöka sin satsning på digitala upplevelser för den svenska marknaden, vilket delvis baseras på bolagets beslut att göra om alla av företagets stora evenemang till digitala upplevelser.

Ett exempel på ett nytt svenskt digitalt event är Framtidsarenan, där Microsoft är medarrangör tillsammans med Hill+Knowlton Strategies och Rodolfo. Tanken är att skapa möten mellan politiker, näringsliv och intresseorganisationer, ett behov som blev extra stort då varken Järvaveckan eller Almedalsveckan kommer att äga rum i år.

Kan skapa möjligheter för Sverige

– Nu mer än någonsin behövs de breda diskussionerna över landets alla sektorer där beslutsfattare får mötas i samtal om vad har vi lärt oss den här våren och vad vi kan vi göra nu och till hösten för att komma vidare på bästa sätt. Tillsammans kan vi skapa nya möjligheter för Sverige, säger Microsofts vice vd Therése Treutiger om eventet som hålls den 16-17 juni.

– Både Järvaveckan och Politikerveckan i Almedalen hade varit naturliga arenor för samtal kring Sveriges framtid i slutet av denna vår. Vi vill inte att de ska lämna tomma hål efter sig på vägen in i sommaren och har därför tagit initiativ till den digitala konferensen Framtidsarenan. Det är inte en ersättning, utan ett verktyg att fylla ett behov i saknad, säger Jenny Åström, vd på Hill+Knowlton Sverige.

Läs också: Microsofts utvecklarkonferens ställs inte in – men körs digitalt