De flesta länder runt om i världen har infört olika restriktioner för olika delar av samhället. Det är också väldigt olika hur man får resa in eller ut ur länder och hur man får agera inom länderna. Sammantaget, för alla länder i världen blir det extremt mycket information att hålla reda på. Den så kallade restriktionskartan på Openupforbusiness.com är tänkt att samla och presentera all information om restriktioner från alla länder i världen i realtid. Kartan är utvecklad av det svenska företaget Safeture; den är fri att använda och sprida.

Magnus Hultman, vd på Safeture, säger till Computer Sweden att kartan bygger på enorma mängder data som aggregeras och filtreras i kartan med hjälp av ai-teknik. Att det är just Safeture som tagit fram kartan är inte en slump då företaget även normalt erbjuder tjänster kring anställdas säkerhet, risker och krishantering med information om förhållanden olika länder.

Fler än 400 datakällor

– Det är många datakällor. För Safetures globala notifieringssystem använder vi fler än 400 datakällor som passerar vårt maskininlärningsfilter, men det är typ jordbävningsdata, meterologisk data, nyhetskällor et cetera. För Openupforbusiness.com använder vi våra egna analysteam, data från lokala smittskyddsmyndigheter samt UN OCHA. Vi lägger till ytterligare efter hand. På varje land kan man klicka och där se vilka tjänster som använts per land, säger Magnus Hultman.

– Safeture har tillgång till massor av viktiga data så det är självklart för oss att göra den tillgänglig för alla, säger Magnus Hultman. När länder långsamt börjar minska begränsningarna är det viktigt att företag och familjer har korrekt information om vad som gäller så att de säkert kan planera för nästa resa.

Enligt ett pressmeddelande från Safeture innehåller kartan information om regionala inskränkningar och nedstängningar, karantänåtgärder, flygbegränsningar, skolstängningar och länkar till mer information. Uppgifterna kontrolleras och uppdateras av Safeture vart eftersom nya data tillkommer.

Kartan är som sagt fri att använda och dela. Den som vill bädda in kartan i sin egen sajt kan använda denna kod:

<iframe style="width: 100%; height: 400px; overflow: hidden;"
src="https://map.openupforbusiness.com" width="100" height="100" scrolling="no">Iframes not supported</iframe>

Läs också:
Här är live-kartorna som låter dig följa Coronavirusets spridning
Elin är utvecklaren bakom Coronakartan – ”utgår från ett Excelark”