Microsoft har hittills klarat sig bra under coronakrisen, och under senaste kvartalet slog bolaget alla förväntningar i sitt finansiella resultat. Antalet användare av chattplattformen Teams ökade med 70 procent i april.

Kanske kunde man tro att detta får vd:n Satya Nadella att lovorda distansarbetet och hoppas på ännu mer av den varan när krisen blåst över. Under den här perioden har ju cheferna för olika techbolag som Twitter och Salesforce uttalat sig positivt om att göra distansarbetet mer permanent, och det har även gjorts undersökningar om att flera bolag planerar för just detta. 

Men när Satya Nadella pratar med The New York Times är han tvärtemot bekymrad över de förändringar som coronakrisen medför.

”Det jag saknar är att när du går in i ett fysiskt möte så pratar du med personerna bredvid dig, och då kommer du i kontakt med dem de där två minuterna före och efter mötet”, säger han.

Nadella varnar också för konsekvenserna av att göra distansarbetet mer permanent.

”Hur ser utbrändhet ut? Hur ser psykisk hälsa ut? Hur ser kopplingen däremellan ut och gemenskapen vi bygger? En sak som jag känner är, tänk om vi bränner en del av det sociala kapital vi byggt upp i den här fasen när vi alla arbetar på distans. Hur mäter vi det?”

Läs mer: Efter corona – blir kontoren sig någonsin lika?