Connexas, som jobbar med det som brukar kallas Fleet management-lösningar, är utöver hemlandet Storbritannien även verksamt i Nordamerika och Australien. För Addsecure är förvärvet inom transport och logistik ett stort steg in på den strategiskt viktiga brittiska marknaden, och även ett viktigt steg i det svenska bolagets strävan att bli störst på Fleet management i Europa.

Affären innebär att antalet uppkopplade enheter som löpande faktureras av Addsecure ökar med 100 000, vilket gör att bolaget nu totalt kommer att ha mer än 2 miljoner uppkopplade enheter i Europa, sett över alla vertikaler. Addsecures årsomsättning beräknas öka med 25 miljoner euro av affären, och ligger nu totalt runt 145 miljoner euro.

Ökad finansiell styrka

– Genom förvärvet får vi inte bara tillgång till ytterligare teknologi och uppkopplade enheter, utan det för även med sig en betydande tillväxtpotential, stärker vår europeiska närvaro och kommer att öka vårt företags finansiella styrka och resultat ytterligare, säger vd Stefan Albertsson.

– Connexas är en erkänd ledare inom uppkopplad fordonsteknik och Storbritannien är en viktig marknad för vår tillväxt. Förvärvet av Connexas gör att vi utökar vår geografiska täckning samtidigt som vi får tillgång till ledande lösningar och ett starkt team. Jag är mycket imponerad av deras teknikplattform och innovativa produktportfölj och jag ser att det går att uppnå stora synergieffekter genom våra kompletterande erbjudanden, säger Johan Frilund, chef för Smart Transport, som är ett av Addsecures fem affärsområden, och som har det tidigare förvärvet Vehco som grund.

Fortsätter drivas separat

Connexas kommer trots det nya ägarskapet att fortsätta drivas som ett separat bolag, och bolagets vd, Andrew Overton, kommer att ta plats i Smart Transports ledningsgrupp och rapportera direkt till Johan Frilund.

– Vi är mycket glada över att gå samman med Addsecure, eftersom det gör att vi kan snabba upp våra tillväxtplaner ytterligare. Båda företagen matchar varandra perfekt. Och än viktigare, våra kunder som efterfrågar den bästa tekniken som finns att tillgå, får tillgång till en helhetslösning för Fleet- och Transport Management för att planera, spåra och förbättra effektiviteten i sin leveransverksamhet, säger Connexas styrelseordförande Jim Summer om den nya svenska ägaren.

Läs också: Mjukvarubolaget som plötsligt landade helt rätt i marknaden