Fördomsfri rekrytering blir allt hetare. Vi har tidigare skrivit om hur rekryteringsföretaget använder sin sociala intervjurobot Tengai för att rekryteringsprocessen ska vara så öppen som möjligt, och inte påverkas av förutfattade meningar. Ett annat exempel med liknande syfte var när konsultbolaget Evry valde att köra en gamificationprocess för att kunna skapa en så rättvis och objektiv rekrytering som möjligt, som helt skulle vara byggd på professionella bedömningar.
Nu kommer ännu ett exempel. Det är företaget Rektra som har skapat en digital headhunter som gör en urvalsprocess med hjälp av AI, där den automatiserade matchningsroboten har kandidatens framtidsmål i fokus.
Jobben ska söka kandidater
Rektra konstaterar att man vill vända på processen, det vill säga att det ska vara jobben som söker kandidater, vilket också innebär att det inte blir lika tydligt fokus på kandidatens CV. Anonymiserade kandidater matchas med arbetsgivares erbjudanden baserat på kandidatens kompetens och önskemål. Man har också tagit fram ett “jag är intresserad-filter” som ska säkerställa att det är kandidaten som bestämmer vilken arbetsgivare som får ta del av personens kontaktuppgifter.
– Genom AI kan vi se till att det är kompetens som avgör vem som får komma på intervju, inte nätverk, kön eller ålder som inte sällan är diskriminerande faktorer vid rekrytering. Vi filtrerar bort fördomar, medvetna såväl som omedvetna, som arbetsgivare kan ha när de värderar kandidater mot varandra, berättar Sanna Bergling, vd och medgrundare av Rektra.
Sparar tid för alla
Hon har åtta år i rekryteringsbranschen bakom sig och konstaterar att det finns stor förbättringspotential. Utöver att det blir fördomsfritt säger hon att AI-tjänsten även sparar tid för båda parter.
– Rekrytering idag kostar tid och pengar, är diskriminerande och brister i träffsäkerhet. Endast 45 procent av alla rekryteringar blir lyckade. Samtidigt måste arbetssökande ständigt ha koll på lediga tjänster och ha ett snyggt CV, säger Sanna Bergling.