”Microsoft är kanske ohälsosamt upptagna av att döda oss, och Teams är motorn för att göra det”, säger Stewart Butterfield i en intervju med tekniksajten The Verge.

I intervjun säger Stewart Butterfield vidare att han egentligen inte ser Microsofts collaboration-verktyg Teams som en konkurrent till Slack. I stället betraktar han Teams som en konkurrent till nya teknikstjärnan Zoom.

Visserligen har Slack sina egna röst- och videofunktioner, men det är inte huvudfokus för appen, utan i själva verket integrerar organisationerna ofta in Zoom eller Ciscos WebEx i stället.

Microsoft däremot har flyttat sin verksamhet från Skype for Business som traditionellt varit en röst- och videotjänst till Teams.

Därför anser Butterfield att Microsoft försöker skapa den här konkurrensen med Slack eftersom ”de drar fördel av narrativet att Teams skulle kunna konkurrera med Slack, även om det i själva verket i princip är en röst- och videosamtalstjänst”, säger han till The Verge.

Som ett exempel nämner Butterfield en pressrelease från fjolåret där Microsoft specifikt satte Slacks dagliga antal användare i relation till Teams, och han säger att ”inget mjukvaruföretag har någonsin gjort något sådant”.

Han nämner fler exempel, bland annat intervjuer som Microsoft-chefer har gjort och där de sagt att Slack inte har ”bredden eller djupet att förändra arbete”.

Butterfield tror vidare att det hela beror på att Microsofts hela Office-imperium är hotat om Slack lyckas väl medan om Zoom lyckas så hotar det bara video- och rösttjänsterna.

Läs mer: Användare strömmar till Slack under coronakrisen – ”dramatiskt skifte”