Nyligen lanserade Apple och Google ett gemensamt api som kan användas för att spåra spridningen av coronaviruset, men för att det hela ska fungera som avsett krävs att funktionen integreras i appar från de nationella hälsomyndigheterna.

Nu rapporterar The Register att Schweiz blir första land att använda sig av kontaktspårningen, detta genom att teknikjättarnas api integreras i appen SwissCovid. Till en början kommer funktionen endast finnas tillgänglig för sjukvårdspersonal, tjänstemän, soldater och andra personer som anses ha samhällsviktiga positioner.

Långtifrån alla är emellertid nöjda med den nya funktionen. Medan vissa oroas över den personliga integriteten finns det andra som tycker att den är alldeles för begränsad. Vad gäller den sistnämnda kritiken anser till exempel ministrar från Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Portugal att mer data borde samlas in från användarna.

För Sveriges del kommer kontaktspårningen inte att användas, detta då planerna på en nationell app för att hålla koll på coronavirusets spridning har lagts i malpåse.

Läs även: Så gick det till när Apple och Google slog sig ihop om covid-19-spårning