Den amerikanska staten Arizona har lämnat in en stämningsansökan mot Google. I den anklagas Google för att använda sig av förvillande och orättvisa metoder för att få tillgång till sina användares platsdata som Google sedan använder för marknadsföring. Något som strider mot statens lag mot konsumentbedrägeri, rapporterar The Independent.

Stämningen argumenterar för att Google låter platsspårningen ske i bakgrunden av sina Android-mobiler genom olika nivåer för Google-kontot, Android-enheten i sig och appen som används och att många inställningar är automatiskt påslagna från början och kan vara i konflikt med varandra.

Stämningen argumenterar också för att Google gör det avsiktligt svårt för användare att förstå vad deras data används till.

I ett pressmeddelande säger Arizonas statsåklagare Mark Brnovich att det är "nära på omöjligt att förhindra Google från att spåra dina rörelser utan vare sig din kännedom eller tillåtelse". Stämningsansökan vill nu se 10 000 dollar i skadestånd för varje överträdelse.

Google själva har inte kommenterat det hela.

Läs också: Amazon misstänks missbruka tredjepartsdata