Slutet av maj brukar innebära att Atea samlar stora mängder it-beslutsfattare i Tylösand. Men precis som så mycket annat den här våren blev det inte som planerat för Atea Bootcamp heller. Men bolaget var angeläget att genomföra sitt årliga storevent, och därför blev det en digital variant i år. Ateas kultur- och marknadsdirektör Magnus Sallbring var en av få som var på plats och han låter mycket nöjd över årets upplaga när han sammanfattar den.

– Att köra digitalt kräver att man tänker annorlunda. Du kan inte bara ha publiken framför en skärm och förvänta dig att de ska sitta där hela tiden. Vi behövde göra något helt annat, så vi körde en tv-produktion med gäster och samtal istället för att hålla långa monologer, säger han.

Under de två dagar eventet pågick varvades den uppbyggda tv-studion, där man hade olika gäster som cio:er från kunder som Stena och MSB och forskaren Emma Frans, som givetvis pratade pandemi, med digitala utställningar från tillverkarna och andra inslag.

Slumpartade möten

– Vi hade bland annat ett till ett-samtal, där vi slängde ut en fråga som man fick diskutera, och så fick man slumpartat möta en annan cio och diskutera frågan. Av responsen att döma var det oerhört uppskattat, säger Magnus Sallbring.

Den första dagen började vid lunchtid och avslutades på kvällen med en matlagningstävling, där fyra Ateachefer gjorde upp.

– Vi hade ett burger battle med två lag, kött mot vego där Dregen och Nisse Hallberg var domare. Eftersom Kalle är vd fick han det svåraste, att göra vegoburgare tillsammans med vår hållbarhetschef Chiara Selvetti. I det andra laget var det jag och vår eventchef Jennie Backman, säger Magnus Sallbring som själv var i det vinnande laget.

I år blev Ateas stormöte helt digitalt
Forskaren Emma Frans var en av gästerna som deltog via en videouppkoppling.

Inför planeringen pratade Atea om att en positiv aspekt med att köra digitalt var att man kan locka fler. Och så blev det. Totalt hade man 1 107 gäster under de två dagarna.

– Vi brukar vara 700-750 så det är ju rekord i antal besökare.

Återskapade välkomsthälsning

Dag två drog igång med den sedvanliga morgonträningen, som också den kördes via länk. Därefter pågick programmet till klockan 13. Magnus Sallbring säger att ambitionen att skapa Bootcamp-andan lyckades väl, och den patenterade rock’n roll-hälsning publiken brukar välkomna gästerna med i Tylösand återskapades också digitalt.

– Vi inspirerades av Sveriges radios vårsång som de gjorde inför valborg med ett collage med en stor kör. Nu fick alla fick skrika ut hos sig själv och så klippte vi ihop ett collage av det.

Hur påverkades ni ekonomiskt av att behöva köra digitalt?

– Jag tror inte vi kan räkna hem event som ett vanligt eventbolag, där vinstintresset är stort. För oss är det en marknadsinvestering. När man kör digitalt minskar deltagarintäkter, men å andra sidan har man inte omkostnaderna kopplat till dessa, så det går ungefär på ett ut.

Läs också: Miljonbelopp sparas när it-branschen slutat resa