Under första kvartalet i år rasade den globala försäljningen av smartphones med mer än 20 procent, konstaterar analysföretaget Gartner i en ny rapport. Skälet är naturligtvis coronakrisen som slår mot marknaden både i form av stängda butiker och fabriker samt ekonomisk osäkerhet.

– Coronaviruspandemin har lett till det största raset på den globala smartphone-marknaden någonsin, säger Anshul Gupta, analytiker på Gartner. De flesta ledande kinesiska tillverkarna och även Apple påverkas starkt av tillfälliga nedstängningar av fabriker i Kina och minskad investeringsvilja hos konsumenterna.

Samsung behåller förstaplatsen på marknaden med en marknadsandel på 18,5 procent. Försäljningen minskade dock med nästan 23 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Huawei – som tappade 27 procent av försäljningen – ligger kvar som näst största tillverkare med en marknadsandel på 14 procent.

Apple närmar sig Huawei – de tappade bara åtta procent av försäljningen – och har nu en marknadsandel på nästan 14 procent.

Xiaomi är den enda av de stora tillverkarna som ökar sin försäljning (upp 1,4 procent) med en marknadsandel på nio procent.

Läs mer: Kraftigt ras för pc och smartphones – men det hade kunnat vara mycket värre