Nästa generations mobila nätverk, 5g, håller just nu på att bli allt vanligare i världen. Men samtidigt som 5g håller på att bli den nya standarden har flera länder redan börjat titta på att utveckla 6g.

I förgrunden för utvecklingen rapporterar Nikkei Asian Review står sydkoreanska Samsung och kinesiska Huawei som båda sitter på stor expertis på området. Inte minst när det kommer till de basstationer som i framtiden ska utgöra grunden för nätverket.

Dessa förväntas kunna ge en hastighet på upp till 1 terabit per sekund, vilket är tio gånger snabbare än 5g. Basstationerna kommer bara ha en räckvid på upp till 200 meter men kräva mindre antenner vilket gör dem lika stora som en mobiltelefon.

Sydkorea satsar på att bli det första landet i världen att lansera 6g kommersiellt och både Samsung och LG har satt upp utvecklingscenter i Seoul med en budget på 7,39 miljarder kronor. Även Japan och USA försöker vara med i 6g-utvecklingen men ligger för stunden efter.

I dagsläget kontrolleras cirka 80 procent av basstationsmarknaden av Huawei, Ericsson och Nokia och Japan har storslagna mål om att i framtiden kontrollera 30 procent av den globala marknaden. I dagsläget har landet två procent.

Arbetet för att standardisera de tekniska specifikationerna för sjätte generationens nätverk förväntas börja 2023, varpå utvecklingen väntas leda hela vägen till kommersialisering under 2027.

Läs också: Operatörerna 5g-hetsar. Men när ska tekniken ta oss med storm?