I slutet av förra året kom den svenska polisens planer på att testa teknik för automatiserad ansiktsigenkänning av sig. Man hade då tänkt sig att inleda tester vid Skavsta flygplats – i ett andra steg även Arlanda.

Tanken är att placera en kamera vid gränskontrollen där den tar bilder av de som passerar och som sedan jämförs den automatiskt med bilden i passet. Utifrån det ska sedan mjukvaran utvecklas för att i nästa fas användas skarpt enligt en utredning som rättsavdelningen vid Polisens nationella operativa avdelning gjort med anledning av det planerade testet och som Computer Sweden tidigare tagit del av.

Men efter polisens rättsavdelning såg också risk för att testerna inte klarade lagkraven på att enskilda personer inte kan göra informerade val och även i den planerade lagringen av de känsliga personuppgifter som bilderna utgör. Därför vände man sig till Datainspektionen som slog fast att försöken är olagliga.

Nu vill regeringen ändra på den saken som nu lägger fram ett lagförslag som öppnar för att genomföra testerna vid gränskontrollen på Skavsta redan från 1 januari nästa år, rapporterar SVT Nyheter.

– Tanken att man ska bygga ut det här successivt, men det får vi se i vilken takt det blir, säger justitieminister Morgan Johansson, S.

Britt-Louise Wahlberg, processledare inom it på polisens nationella operativa avdelning sa till CS tidigare i år att det inte finns några skarpa planer på automatiserad ansiktsigenkänning förutom vid gränskontroller i dagsläget.

– Visst kan det användas även för andra syften men då får vi specificera det och ta en sak i taget. När vi tittat på detta så kan vi se över om det finns fler områden som är aktuella. Det är viktigt att värna integriteten men samtidigt så måste vi också tänka på säkerhet och brottsbekämpning och då kan detta vara ett verktyg, sa hon då.

För närvarande är flygtrafiken från och till Skavsta väldigt begränsad både på grund av coronapandemin och att Ryanair så sent som i december avvecklade sin närvaro där.

Läs också: Snart kan AI känna igen dig överallt – var sätter vi gränsen?
Polisen vill testa biometri på flygplats – ”krävs lagändring”