Det verkar som att rädslan för att automatisering ska leda till att jobb försvinner är särskilt stor bland anställda i it-sektorn. Den här automatiseringen innefattar bland annat de verktyg som använts för att hantera den effekt som coronaepidemin gett.

Detta enligt en amerikansk undersökning från konsultbolaget KPMG som Wall Street Journal tagit del av.

67 procent av de anställda inom amerikanska techbolag är oroliga för att förlora sina joob som en följd av nya digitala tekniker som artificiell intelligens, maskinlärning och robotmjukvara. Det här kan jämföras med 44 procent i branscher utanför it-sektorn.

Bortsett från automatiseringen är 70 procent av de anställda inom it-sektorn oroliga för att deras jobb ska försvinna, som ett resultat av den ekonomiska nedgången, att jämföra 57 procent i andra branscher.

De it-anställdas oro för jobben kan vara en föraning om vad som väntar för den bredare arbetsmarknaden, som en följd av pandemin, eftersom it-bolagens trender ofta sprids till andra branscher över tiden, säger KPMG:s chef över tekniksektorn Tim Zanni till Wall Street Journal.

– De som arbetar inom techsektorn befinner sig närmare tekniken och har därför en unik förståelse för den och dess kapacitet, mer än i andra branscher.

Han säger vidare att it-anställda ser teknikens utveckling i ett tidigare stadie och därför är mer benägna att fundera över vilken påverkan de här verktygen kan ha på deras jobb.

Undersökningen är gjord i april bland 1000 anställda i amerikanska bolag, varav 223 i it-sektorn.

Läs mer: Vill du bli nätverksdetektiv? Cisco förutspår nya jobb i covids spår