Som tidigare uppmärksammats har olika länder i Europa drabbats av sabotage mot mobilmaster, bland annat efter utbredda konspirationsteorier om att det skulle finnas ett samband mellan coronavirusets spridning och 5g-teknik.

Inte minst har Storbritannien drabbats av detta.

Nu har en brittisk 47-årig man dömts till fängelse i en domstol i Liverpool efter att ha saboterat en mast för mobiloperatören Vodafone.

Det var i början av april som mannen satte eld på basstationen, efter att han ansett sig övertygad om att det fanns en direkt koppling mellan 5g och Covid-19-pandemin, enligt domslutet. Det rapporterar den brittiska tekniksajten The Register.

En analys av mannens telefon ska ha gett att han var djupt involverad i online-diskussioner med likasinnade individer om de felaktiga konspirationsteorier som gör gällande att det skulle finnas ett samband mellan 5g och Covid-19.

Dock var det ingen 5g-mast som han saboterade utan en som förser befolkningen i Liverpool-regionen med 4g-tjänster.

Domstolen ser allvarligt på brottet. Domaren i fallet konstaterar att gärningsmannen visat ånger, men att brottet krävt noggrann planering och att syftet var att orsaka mycket allvarliga skador på egendom. Därför döms mannen till tre års fängelse.

Läs mer: Operatörerna 5g-hetsar. Men när ska tekniken ta oss med storm?