Ateas nya tjänst bygger på samarbetet med VMware, och tanken är att man ska hjälpa kunderna att minska överkapacitet i deras hybrida molnmiljöer. Den nya tjänsten, som heter Atea Cloud Intelligence Service, ska hjälpa kunderna med planering, införande och utvärdering. Tjänsten består av tre delar, en för självbetjäning, en automatiseringsdel samt en del för molnanalys.

– Behovet av en skalbar it-miljö fortsätter att öka. Coronapandemin har ytterligare visat på vikten av det. Det vi ser i dialogen med våra kunder är att de efterfrågar full överblick för att hålla kostnaderna nere och bespara maximalt med tid. Atea Cloud Intelligence Service, som vi nu lanserar tillsammans med VMware, kommer att vara till stor nytta för våra kunder i deras molnresa, säger Erik Hjalmarsson, nationell affärsområdeschef för Hybrid Platforms på Atea.

Gör miljön sömläs

– Vi ser att allt fler företag och organisationer går mot en framtid av allt mer komplexa multicloud-lösningar, där en säker och flexibel grund är kritiskt för att lyckas. Vår vision på VMware är att göra cloudmiljön sömlös, så att kunderna inte känner av dess komplexitet utan får fokusera på att transformera sina verksamheter. Vi är glada över att kroka arm med Atea när det gäller att nå ut på den nordiska marknaden, säger VMwares Sverigechef Marie Berner Moberg om det nya samarbetet.

Medan Ateas nya tjänst bygger på en sedan länge etablerad partner bygger Advanias nya initiativ på en helt nyinplockad partner. Det är amerikanska mjukvarubolaget Qumulo som ska hjälpa kunderna att göra stora datamängder lättillgängliga. Bakgrunden är att behovet av att lagra och hantera ostrukturerad data växer snabbt och därför vill man bistå med effektiv filhantering.

– Qumulos lösning skapar kontroll i systemen utan att ta kraft från dem. De har snabbt tagit mark på den globala marknaden, i takt med den ökade efterfrågan. Tillväxt är en nödvändighet för de allra flesta idag, i det privata likväl som i det offentliga. Vi är glada över att, tack vare partnerskapet med Qumulo, tidigt kunna möta upp kundernas önskan om en mer modern, flexibel och lättarbetad lösning för filhantering, säger Roger Dorf, säljchef på Advania Sverige.

Första partner i Norden

För Qumulo, som har kunder som bland andra San Diego Supercomputer Center, Dreamworks, John Hopkins, Microsoft och Uber, är partnerskapet med Advania ett sätt att bygga vidare på sitt nordiska intåg. Advania blir också Qumulos första partner i Norden, men tillsammans med HPE har Advania och Qumulo redan hunnit jobba med gemensamma kundprojekt.

– Människan är inte längre den största kreatören av data, det är maskiner. All innovation som är datadriven kräver att du snabbt ska kunna komma åt informationen. Det gäller oavsett om det handlar om AI, självkörande bilar eller cancerforskning. Rätt fillagring krävs för att bibehålla snabb innovationstakt. Därtill ser vi att många har huvudvärk kring att leverera den prestanda som moderna datakällor kräver. Filsystem som är skapade för moderna användningsområden och applikationer stöttar tillväxten istället för att bromsa. Partnerskapet med Advania, och deras höga kundnöjdhet, är mycket värdefullt för oss. Det säger mycket om Advania, både vad gäller leverans och kultur, säger Petter Edin, regionchef för Qumulo i Norden.

Läs också: Microsoft tar stort steg för att användare ska kunna jobba i alla moln