Microsofts pris till årets it-tjej har delades igår kväll ut för artonde året i rad. Numera har man döpt om utmärkelsen till Årets tech-tjej.

Årets vinnare blir Tanya Singh, som läser systemvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon fick ta emot priset på eventet Universum Awards, som likt många andra event i år hölls digitalt. Galans syfte är att uppmuntra och öppna dörrar för studenter som har talanger som sticker ut. Med priset Årets tech-tjej vill Microsoft lyfta kvinnliga förebilder för att få fler att välja att studera teknik och it.

Microsofts motivering av årets vinnare lyder:

”Hon kombinerar en hög kreativ höjd med saklig expertis och god storytelling. Med bakgrund inom både juridik, pedagogik och it fångar hon intresse. Hennes resa till att nu studera systemvetenskap inspirerar och visar på att det kan vara ett vägval för alla, oavsett bakgrund. Vi är glada att utse Tanya Singh som vinnare av Årets tech-tjej 2020 och ser fram emot att följa hennes resa.”

Själv säger den glada vinnaren att hon gärna är en förebild.

– Jag vill visa att techbranschen ska vara inkluderande och jämställd, inte bara för att det är en bra grej utan för att det verkligen behövs. I diskussion med andra människor, ungdomar och även föräldrar vill jag visa vilka möjligheter som finns och vad teknik har att erbjuda. Ens yrkesval är inte kopplat till kön och det är viktigt att visa unga tjejer vilka möjligheter som finns, säger hon.

Att hon själv hamnade i techbranschen förklarar Tanya Singh på följande sätt:

– Som nioåring hade jag stirrat mig blind på att bli jurist utan att egentligen reflektera kring vad jag tycker om att göra. I högstadiet läste jag en naturvetenskaplig inriktning och på gymnasiet valde jag det naturvetenskapliga programmet. Det gjorde ett stort intryck på mig. Att jag sedan valde det systemvetenskapliga programmet på Göteborgs universitet är för att utbildningen är bred och erbjuder både ett tekniskt perspektiv samt kunskap inom organisation och ledarskap, säger hon och tror att det finns mycket man kan göra för att väcka teknikintresset hos tjejer.

– Representation och förebilder redan i ung ålder. Det vill säga att tidigt exponera unga kvinnor och tjejer för det som är relaterat till teknik, på samma sätt som unga killar får exponeras för det i ung ålder.

Och hon avslutar med ett konkret och uppmanande tips till de tjejer som funderar på att satsa på att gå en it-utbildning.

– Du är precis vad techbranschen behöver. Kom som du är. Du behöver inte checka av en lista över hur man ska vara för att arbeta inom tech eller studera en it-relaterad utbildning. Vare sig du är en sminkguru på fritiden eller spelar fotboll på elitnivå så hör du hemma med oss, precis som du är. Ett hett tips är att gå med i en av alla grymma grupper online där du får tips, råd och stöttning av andra tjejer och kvinnor inom tech. Det finns även föreningar på riksnivå och lokalt för att stärka, nätverka och inkludera tjejer och kvinnor inom tech. Det finns ett stort nätverk där ute som bara väntar på att du ska gå med, säger Tanya Singh.

Therése Treutiger, vice vd, marknads- och operativ chef på Microsoft i Sverige, konstaterar att ett pris som uppmuntrar unga tjejer att söka sig till branschen fortfarande behövs.

– Utmärkelsen är viktig och högst aktuell då techbranschen och entreprenörskap är två områden där bristen på tjejer fortfarande är påtaglig, säger hon.

Läs också: ”Våga välja it!” – årets it-tjej uppmanar fler tjejer att börja koda